KAOS

VIDEO: VOJSKA PREUZELA KONTROLU U ZIMBABVEU, GENERALI INZISTIRAJU DA TO NIJE PUČ Glavnim gradom odjekuju eksplozije i pucnjava

 
 Reuters

>>> NOVO 3:26 U programu državne televizije pojavili su se vojnici koji su pročitali proglas generala Chiwenge, zapovjednika oružanih snaga.

Objavili su da su intervenirali kako bi 'pacificirali' stanje u državi, uz napomenu kako će predsjednik Mugabe i njegova obitelj biti 'na sigurnom', dok su cilj njihove intervencije 'kriminalci' oko Mugabea. Istovremeno su ustvrdili kako nije riječ o vojnom puču te da će se situacija normalizirati nakon što ispune svoju 'misiju'.

------------------------------

3:07 Velika Britanija je upozorila sve svoje građane u Zimbabveu da ne izlaze na ulice zbog 'neuobičajenih vojnih aktivnosti'.

------------------------------

2:58 Agencija France Presse izvještava da se u blizini privatne rezidencije predsjednika Roberta Mugabea čuje pucnjava.

------------------------------

Vladajuća stranka u Zimbabveu optužila je u utorak zapovjednika oružanih snaga za izdaju, dok vojska zauzima pozicije oko glavnog grada Hararea u napetoj situaciji u kojoj se našla zemlja nakon što su eskalirala neslaganja oko političkog nasljeđa 93-godišnjeg predsjednika Roberta Mugabea.

Samo 24 sata nakon što je zapovjednik oružanih snaga, general Constantino Chiwenga, zaprijetio da će intervenirati kako bi se zaustavila čistka koju provodi vladajuća stranka, na ulice Hararea izišli su vojnici, a šest tenkova krenulo je prema središtu grada. Prisutnost vojnih snaga i kretanje tenkova pokrenulo je glasine o tome da je riječ o državnom udaru protiv Mugabea, iako nema nikakvih naznaka da je zimbabveanski čelnik, koji vlada zemljom 37 godina, svrgnut.

Štoviše, iz Južne Afrike oglasio se veleposlanik Zimbabvea koji je opovrgnuo glasine o udaru protiv Mugabea te je ustvrdio da je vlada u Harareu "netaknuta" unatoč prisutnosti vojnika na ulicama glavnog grada.

"Zapravo se ništa ne događa. To su samo medijska nagađanja", kazao je veleposlanik Isaac Moyo za Reuters, u prvom vladinom odgovoru na pojavu glasina o vojnom udaru, koje su se pojavile tijekom poslijepodneva.

Istodobno je američki State Department pozvao sve stranke u Zimbabveu da "smireno i miroljubivo" riješe nesuglasice.

U večernjim vijestima državne televizije ZBC glavna tema bilo je okupljanje mladih pripadnika Mugabeove ZANU-PF stranke, koje je bilo usmjereno protiv vojske.

No, u prvim satima srijede Reuters je izvijestio da su vojnici uprali u zgradu državne televizije te da su preuzeli kontrolu nad njom. Nedugo potom, prema informacijama BBC-ja, svjedoci su u centru Hararea čuli tri snažne eksplozije, ali njihov uzrok nije poznat. Američka ambasada u Harareu je svim državljanima SAD-a poručila da ne izlaze na ulice do daljnjega zbog neizvjesnosti koja je zavladala.

U Zimbabveu su jako porasle napetosti od ponedjeljka, kada je čelnik oružanih snaga Chiwenga najavio da je spreman stupiti na scenu kako bi zaustavio čistke protiv ratnih veterana, pristaša svrgnutoga potpredsjednika Emmersona Mnangagwe.

Mnangagwa (75), veteran rata za oslobođenje iz 1970-ih, smatran je mogućim nasljednikom Roberta Mugabea (93) prije nego ga je on smijenio 6. studenoga.

Smatra se kako je njegovo uklanjanje dio čistki kako bi se omogućilo Mugabeu da, nakon 37 godina vladavine, preda vlast svojoj supruzi Grace (52).

Grace Mugabe ima jaku potporu u moćnom krilu mladeži vladajuće stranke ZANU-PF i njezin nagli uspon doveo ju je u sukob s ratnim veteranima, koji su nekoć imali privilegirani status u vladajućoj stranci, ali ih se zadnjih godina sve više potiskuje.

Mladež vladajuće stranke optužila je u utorak zapovjednika vojske da potkopava ustav te da izdajničkim ponašanjem želi izazvati pobunu u zemlji.

Vojni stručnjak Martin Rupiya, sa sveučilišta Južne Afrike u Pretoriji, ocijenio je da vojska pritišće Mugabea, dok zimbabveanski sveučilišni profesor Alex Magaisa, koji živi u Britaniji, smatra da je preuranjeno govoriti o vojnom udaru te da bi on "teško prošao i kod kuće i na međunarodnoj sceni" zbog čega ga se želi izbjeći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:08