PRIJETE NOVE EKSPLOZIJE

VIDEO: ZAPANJUJUĆA POJAVA NA SPALJENOM OTOKU Dok ljudi u nevjerici gledaju kako im lava guta kuće, znanstvenici su u ekstazi zbog rijetkog fenomena

 
 youtube screenshot

Dok stanovnici najvećeg otoka Havaja u nevjerici gledaju kako im lava guta kuće, znanstvenici koji proučavaju podivljali vulkan Kilauea su u potpunoj ekstazi nakon što su primijetili i snimili izrazito rijetki fenomen plavog plamena.

Telegraph piše da vulkan proizvodi metan kada užarena lava sprži i prekrije drveće i biljke. Plin prolazi kroz zemlju i probija se kroz postojeće pukotine i uzorkuje plavi plamen. Znanstvenici kažu da ovaj fenomen daje novu dimenziju katastrofi koja je zadesila inače ovaj rajski otok.

- Ovo je jako dramatično, pomalo zastrašujuće. Ovo vidimo tek drugi puta - rekao je Jim Kauahikaua iz američkog geološkog instituta.

Iako je ovaj pojava zainteresirala znanstvenike, Kauahikaua ističe da nema baš nikakvog razloga za ushićenost. Naime, metan može izazvati eksploziju dok je zarobljen pod zemljom, a to u prijevodu znači da golemi komadi zemlje i kamenja mogu letjeti na sve strane.

S područja oko vulkana u zadnji 20 dana evakuirano je više od 2.000 ljudi, a uništeno je 50-ak objekata. Sam vulkan izazvao je više od 20 pukotina iz kojih neprestano izlaze lava, para i sumporni dioksid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:13