SVJEDOK

'Vidio sam Nasera Orića kako ubija zarobljenike'

Bosnian Muslim Naser Oric sits in the courtroom of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) as he waits for the judgement on an appeal filed by him in The Hague July 3, 2008. Oric, wartime commander of Srebrenica, was found guilty of failing to prevent the murder of Serbs and given a two-year sentence. REUTERS/Zoran Lesic/Pool (NETHERLANDS) - RTX7L08
 © POOL New / Reuters

Zaštićeni svjedok Tužiteljstva Bosne i Hercegovine je na suđenju za ratne zločine Naseru Oriću, nekadašnjem zapovjedniku obrane Srebrenice, izjavio je u utorak pred Sudom BiH kako je osobno vidio kada je Orić ubio ili sudjelovao u ubojstvu tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

"Naser Orić je uzeo nož koji mu je bio za pojasom i zamahnuo u predjelu vrata. Zarobljenik je pao na koljena a on ga je potom udario u predjelu prsa i prevrnuo unatrag", izjavio je svjedok govoreći od jednom od tih ubojstava.Svjedok je tijekom rata bio pripadnik Armije BiH a Orić mu je bio izravni zapovjednik.

Prema iskazu ovog muškarca koji je svjedočio video-vezom iz Beograda ovaj zločin počinjen je u selu Zalazje kod Srebrenice u rujnu 1992. no nije se mogao sjetiti točnog datuma.Kazao je kako je uz muškarca kojega je Orić osobno ubio tada likvidirano još četiri ili pet srpskih zarobljenika.

Naveo je i kako je Orić iz vatrenog oružja pucao u zarobljenike koje je identificirao kao Mitra Savića i Milutina Miloševića. Kazao je i kako je u tim ubojstvima sudjelovao Sabaduhin Muhić, bivši pripadnik Armije biH koji je optužen zajedno s Orićem.

Orićeva odvjetnica Lejla Čović u ispitivanju svjedoka dovela je u pitanje njegovu vjerodostojnost. Ustvrdila je kako je on jedanaest puta prijavljivan za različita kaznena djela i prekršaje uključujući prijevare, lažno prijavljivanje i nasilničko ponašanje.

Suđenje Oriću i Muhiću po optužnici koja ih tereti za ubojstvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti bit će nastavljeno u ožujku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:03