MAREK JADRASZEWSKI

'VIŠE NAM NE PRIJETI CRVENA KUGA KOMUNIZMA, POJAVILA SE NOVA, DUGINIH JE BOJA' Katolički nadbiskup obrušio se na LGBT zajednicu

Marek Jedraszewski
 Jakub Porzycki/Agencja Gazeta / REUTERS

Katolički nadbiskup Krakova je u propovijedi u povodu 75. obljetnice Varšavskog ustanka osudio "duginu kugu" koja "prijeti dušama, srcima i umovima" Poljaka, prenijeli su poljski mediji.

Poljska je središte napada konzervativnih krugova na ono što nazivaju "LGBT ideologijom" ili "rodnom ideologijom" koja navodno prijeti tradicionalnom modelu obitelji i vodi prema seksualizaciji djece.

"Crvena kuga (komunizma) nam sada ne prijeti, ali pojavila se nova kuga, neomarksistička koja želi zarobiti naše duše, srca i umove. Ta kuga nije crvena već duginih boja", rekao je nadbiskup Marek Jadraszewski, objavilo je u petak nekoliko poljskih medija.

Ozračje nepovjerenja prema seksualnim manjinama osnaženo je u Poljskoj, jako privrženoj svojim katoličkim tradicijama izjavama čelnika vladajućih konzervativaca Jaroslawa Kaczynskog koji je u travnju tijekom kampanje za europske izbore kritizirao LGBT zajednicu, rodnu teoriju i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije kao "prijetnju identitetu, naciji i poljskoj državi".

Tridesetak sela, općina ili regionalnih skupština proglasilo se "slobodnim od LGBT ideologije", a paradu ponosa su u srpnju u Bialystoku, na sjeveroistooku zemlje napale skupine ultranacionalista.

LGBT zajednice i lijevo orijentirani pokreti održali su skupove podrške sudionicima parade u Bialystoku upozoravajući na opću pasivnost oporbenih stranaka, kojima su predložili održavanje okruglog stola o ljudskim pravima LGBT zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:55