PORUKA TOLERANCIJE

VIŠE NIJE MILENA NEGO VUK Mitropolit Amfilohije, koji je 2014. proglašen homofobom godine, blagoslovio prvo krštenje transrodne osobu u Crnoj Gori

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 05.11.2019. u 20:54

Metropolitan Amfilohije Radovic throws a wooden cross in river Ribnica during Epiphany Day celebrations in Podgorica January 19, 2014. Orthodox priests throughout the country bless the waters by throwing a cross into it as worshippers try to retrieve the cross. It is strongly believed that catching the cross brings health and prosperity to the person who catches it. Orthodox Christians celebrate the religious holiday of Epiphany according to the Gregorian calendar on January 19. REUTERS/Stevo Vasiljevic (MONTENEGRO - Tags: RELIGION SOCIETY) - GM1EA1J1N9T01
Stevo Vasiljević / REUTERS

Mitropolit Amfilohije Radović

Pravoslavna crkva u Crnoj Gori prvi je put krstila transrodnu osobu, a taj iskorak pozdravili su aktivisti za prava zajednice LGBT osoba u državi koja je uglavnom konzeravtivna, prenijeli su mediji u utorak.

Vuk Adžić (19), kršten je u nedjelju u crkvi u Podgorici, što je odobrio crnogorsko-primorski mitropolit Srpske pravoslavne Crkve Amfilohije Radović koji je prije nekoliko godina postao poznat upravo po homofobnim komentarima. 

Mladi Adžić koji čeka kiruršku operaciju radi promjene spola, objasnio je za agenciju France presse da je odluku o krštenju donio pošto je ljetos bio brutalno pretučen u svome rodnom mjestu Kosalinu.

- Oduvijek sam želio biti kršten. U vjeri se osjećam sigurnim. Zahvalan sam miropolitu jer je blagoslovio moje krštenje - rekAo je Adžić.

U krsnom listu upisano je njegovo novo ime Vuk, a ne ime kojim je bio kršten kada je bio djevojčica Milena.

- To je velik korak naprijed za mene i za transrodnu zajednicu Crne Gore - istaknuo je Vuk Adžić.

Borci za prava zajednice LGBT ovaj su događaj opisali kao važan u patrijarhalnom društvu gdje su diskriminacije još jako česte i gdje je parlament ljetos odbacio zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola  .

- To je poruka tolerancije - kazao je Jovan Jolie Uličević, prva transrodna osoba koja je to javno priznala u Crnoj Gori.

Crkvene vlasti nisu bile dostupne za komentar.

Zajednica LGBT proglasila je 2014. mitropolita Amfilohija "homofobom godine" jer je izjavio da je homoseksualnost "bolest"  i dodao da "oni koji je imaju znaju da je to bolest".

Tolerancija se zadnjih godina povećava u Crnoj Gori, državi od 650.000 stanovnika koja od 2012. pregovara o članstvu s Europskom unijom, no društvo je i dalje podijeljeno.

Prema nedavnoj anketi, 45 posto Crnogoraca neprijateljski je raspoloženo prema javnom iskazivanju spolne orijentacije osoba iz zajednice LGBT.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo