IZVAN KONTROLE

Više od 100 požara, predznak opasne sezone ljetnih požara u Australiji: 'Ovo nismo vidjeli nikad u povijesti...'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.09.2019. u 11:02

Fire and Emergency crew prepare to battle bushfire near a house in the rural town of Canungra in the Scenic Rim region of South East Queensland, Australia, September 6, 2019. Picture taken September 6, 2019. Regi Varghese/AAP/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE. AUSTRALIA OUT. NEW ZEALAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NEW ZEALAND. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN AUSTRALIA.
REUTERS

Australski vatrogasci bore se s više od 100 požara širom dviju istočnih država u nedjelju, a vlasti upozoravaju da bi se ovog ljeta u dijelovima zemlje mogla očekivati sezona velikih požara.

"Ovo nismo nikada vidjeli u zabilježenoj povijesti, vrijeme nikada nije bilo tako sklono požarima kao ovog proljeća", rekao je Andrew Sturgess, inspektor u vatrogasnoj i hitnoj službi u Queenslandu.

Požari u državi Queenslandu i New South Walesu, mnogi izvan kontrole, uništili su najmanje 20 nekretnina, a vlasti kažu da će se broj vjerojatno povećavati kad će se zahvaćena mjesta moći pregledati.

Dosad nije prijavljen ni jedan smrtni slučaj, no 66-godišnji volonter vatrogasac ostao je u kritičnom stanju u bolnici nakon što je zadobio teške opekline u petak.

U nedjelju je u Queenslandu gorio 71 požar, premda ni jedan nije predstavljao prijetnju velikim nastanjenim mjestima.

U New South Walesu, u čijim su dijelovima bile najteže suše u povijesti, gorjelo je 57 požara, a najveći je zahvatio više od 56.000 hektara zemlje.

Prognostičari ne očekuju predah od vrućine i vjetra koji pospješuju požare, a izgledi za kišu su mali.

Sturgess je rekao da se opasni uvjeti za požare u proljeće mogu smatrati "predznakom" ili "upozorenjem" na štete koju bi u sjeveroistočnoj državi mogli izazvati u ljetnoj sezoni požara od prosinca do veljače.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo