ZDRAVSTVENA UZBUNA U SAD-u

VIŠE STOTINA TINEJDŽERA U BOLNICI ZBOG TAJNOVITE PLUĆNE BOLESTI Zabilježena druga smrt: Stručnjaci ne mogu dokučiti što je točno uzrok stanja

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 05.09.2019. u 23:59

MODEL RELEASED. Comatose patient in a bed on a hospital ward. This patient is being cared for at the Awakening Unit of the St John the Baptist Hospital, Rome, Italy. This unit, which opened in 1997, has advanced radiology and diagnostic equipment for assessing patients with head and brain injuries, and those in a coma. The medical staff specialise in rehabilitation, physiotherapy and occupational therapy, aimed at helping patients to recover from their injuries., Image: 101719675, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM
Profimedia, Sciencephoto RM

Ilustracija

 

I druga je osoba u SAD-u preminula od posljedica teške bolesti plućnog sustava, navodno uzrokovane elektroničkim cigaretama, objavila je nacionalna zdravstvena agencija u Oregonu. Prema izvještaju, osoba se razboljela nakon što je kupila proizvod u dućanu registriranom za prodaju kanabisa, piše BBC.

Prva smrt zbog upotrebe elektroničke cigarete prijavljena je u kolovozu u Illinoisu.

Stručnjaci već mjesecima istražuju misterioznu plućnu bolest koja je povezana s upotrebom e-cigareta, a koja je zahvatila više od 200 ljudi, uglavnom mlađih osoba i tinejdžera, diljem zemlje. Nekoliko slučajeva, prijavljenih od lipnja do danas, uključuju konzumaciju THC-a, glavnog sastojka marihuane, koja je u više američkih saveznih država legalna, objavili su iz Američkog centra za kontrolu bolesti.

Zdravstvena inspektorica Ann Thomas iz Oregona naglasila je da nije posve jasno što je uzrokovalu posljednju smrt - neko zagađenje u tekućini, neki sastojak ili možda sama naprava. Dodala je da je pacijent, koji je umro u srpnju, bio hospitaliziran i na aparatima. Premda je inače bio zdrav, vrlo brzo je i vrlo teško obolio.

Istovremeno, Washington Post je objavio da su zdravstveni inspektori bolest povezali s uljem koje se dobija iz vitamina E, a našli su ga u proizvodima na bazi marihuane koje su koristile žrtve.

Točan uzrok misteriozne bolesti još nije otkriven, ali svi slučajevi uključuju neki oblik pušenja s parilicom (vape). Simptomi uključuju kašalj, brzo zadihavanje i umor, a u nekim slučajevima i povraćanje i proljev. Liječnici nisu pronašli dokaze infekcije, virusa ili bakterije.

Jesu li e-cigarete sigurne?

Korisnici se već neko vrijeme međusobno upozoravaju da se koriste samo certificirani proizvodi, a upozorenje je prošli tjedan izdala i Udruga korisnika osobnih isparivača u Hrvatskoj.

Pozvali su korisnike e-cigareta u Hrvatskoj da koriste standardizirane proizvode, a e-tekućine i drugu opremu nabavljaju na službenim prodajnim mjestima uz provjeru deklaracija jer jedino tako mogu biti sigurni da koriste sigurne i zdravstveno ispravne proizvode.

E-cigarete i e-tekućine moraju u Hrvatskoj imati dozvole regulatornih tijela, a pod kontrolom su sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva, naveli su iz udruge poručujući da korisnici e-cigareta nemaju razloga za zabrinutost ako koriste legalne standardizirane proizvode.

Popis svih provjerenih proizvoda i e-tekućina zainteresirani mogu pronaći na stranicama sanitarne inspekcije.

Hrvatska ima jednu od najstrožih regulacija proizvoda nove generacije, u koje spadaju i e-cigarete, strožu od zahtjeva EU Direktive o duhanskim proizvodima, kažu u toj neprofitnoj udruzi.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo