ZDRAVSTVENA UZBUNA U SAD-u

VIŠE STOTINA TINEJDŽERA U BOLNICI ZBOG TAJNOVITE PLUĆNE BOLESTI Zabilježena druga smrt: Stručnjaci ne mogu dokučiti što je točno uzrok stanja

 
Ilustracija
 Profimedia, Sciencephoto RM

I druga je osoba u SAD-u preminula od posljedica teške bolesti plućnog sustava, navodno uzrokovane elektroničkim cigaretama, objavila je nacionalna zdravstvena agencija u Oregonu. Prema izvještaju, osoba se razboljela nakon što je kupila proizvod u dućanu registriranom za prodaju kanabisa, piše BBC.

Prva smrt zbog upotrebe elektroničke cigarete prijavljena je u kolovozu u Illinoisu.

Stručnjaci već mjesecima istražuju misterioznu plućnu bolest koja je povezana s upotrebom e-cigareta, a koja je zahvatila više od 200 ljudi, uglavnom mlađih osoba i tinejdžera, diljem zemlje. Nekoliko slučajeva, prijavljenih od lipnja do danas, uključuju konzumaciju THC-a, glavnog sastojka marihuane, koja je u više američkih saveznih država legalna, objavili su iz Američkog centra za kontrolu bolesti.

Zdravstvena inspektorica Ann Thomas iz Oregona naglasila je da nije posve jasno što je uzrokovalu posljednju smrt - neko zagađenje u tekućini, neki sastojak ili možda sama naprava. Dodala je da je pacijent, koji je umro u srpnju, bio hospitaliziran i na aparatima. Premda je inače bio zdrav, vrlo brzo je i vrlo teško obolio.

Istovremeno, Washington Post je objavio da su zdravstveni inspektori bolest povezali s uljem koje se dobija iz vitamina E, a našli su ga u proizvodima na bazi marihuane koje su koristile žrtve.

Točan uzrok misteriozne bolesti još nije otkriven, ali svi slučajevi uključuju neki oblik pušenja s parilicom (vape). Simptomi uključuju kašalj, brzo zadihavanje i umor, a u nekim slučajevima i povraćanje i proljev. Liječnici nisu pronašli dokaze infekcije, virusa ili bakterije.

Jesu li e-cigarete sigurne?

Korisnici se već neko vrijeme međusobno upozoravaju da se koriste samo certificirani proizvodi, a upozorenje je prošli tjedan izdala i Udruga korisnika osobnih isparivača u Hrvatskoj.

Pozvali su korisnike e-cigareta u Hrvatskoj da koriste standardizirane proizvode, a e-tekućine i drugu opremu nabavljaju na službenim prodajnim mjestima uz provjeru deklaracija jer jedino tako mogu biti sigurni da koriste sigurne i zdravstveno ispravne proizvode.

E-cigarete i e-tekućine moraju u Hrvatskoj imati dozvole regulatornih tijela, a pod kontrolom su sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva, naveli su iz udruge poručujući da korisnici e-cigareta nemaju razloga za zabrinutost ako koriste legalne standardizirane proizvode.

Popis svih provjerenih proizvoda i e-tekućina zainteresirani mogu pronaći na stranicama sanitarne inspekcije.

Hrvatska ima jednu od najstrožih regulacija proizvoda nove generacije, u koje spadaju i e-cigarete, strožu od zahtjeva EU Direktive o duhanskim proizvodima, kažu u toj neprofitnoj udruzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:33