SUMMIT U PRAGU

VIŠEGRADSKA SKUPINA POZIVA NA BRZO PROŠIRENJE EU NA ZAPADNI BALKAN 'Sigurnost na zapadnom Balkanu znači sigurnost za Europu'

Višegradska skupina u Pragu
 Oliver Hoslet / REUTERS

Zemlje Višegradske skupine (V4) - Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka - pozvale su u četvrtak na summitu u Pragu na brzo proširenje EU-a na zapadni Balkan.

Proširenje EU-a najbolji je način da se promovira sigurnost, demokracija i prosperitet u regiji, rekao je češki premijer Andrej Babiš tijekom konferencije za novinare premijera zemalja V4 nakon summita V4 i zemalja zapadnog Balkana u Pragu.

"Sigurnost na zapadnom Balkanu znači sigurnost za Europu", rekao je Babiš. Izrazio je nadu da će pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom početi kasnije ove godine.

Slovački premijer Peter Pellegrini rekao je da je proširenje EU-a strateško ulaganje u sigurnost i prosperitet regije.

Dužnosnici pozdravljaju činjenicu da će povjerenik za proširenje u budućoj Europskoj komisiji biti Mađar, budući da je Mađarska zemlja koja podržava proces.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je u međuvremenu pozdravio činjenicu da su predstavnici Češke (Vera Jourova) i Slovačke (Maroš Šefčovič) postali potpredsjednici Europske komisije.

Kosovo je u srijedu odustalo od sudjelovanja na regionalnom summitu u Pragu zbog izjava češkog predsjednika Miloša Zemana koji je čelnike te bivše srpske pokrajine nazvao "ratnim zločincima".

"Kosovo je poslalo diplomatsku notu kojom se ispričava zbog nedolaska, nakon što je ranije potvrdilo sudjelovanje", rekla je Jana Adamcova, glasnogovornica češke vlade, prenosi AFP.

Mediji su u utorak izvijestili da je Zeman tijekom posjeta Beogradu srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću rekao da mu se sviđaju Srbija i srpski narod i dodao da mu se ne sviđa Kosovo. Također je najavio preispitivanje mogućnosti da Prag povuče priznanje neovisnosti Kosova.

"Država koju predvode ratni zločinci ne bi trebala biti u zajednici demokratskih zemalja", dodao je Zeman, inače poznat kao simpatizer Rusije i Kine.

Češki ministar vanjskih poslova Tomaš Petriček je rekao u srijedu da nije u interesu Praga mijenjati odluku iz 2008. o priznanju Kosova kao neovisne države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:11