NEZADOVOLJSTVO RADNIKA

Višemilijunski štrajk u Indiji zbog privatizacijskog plana vlade

 AFP

Milijuni radnika pokrenuli su jednodnevni štrajk širom Indije u srijedu protiv ekonomskih politika vlade i djelomične privatizacije velikih državnih tvrtki, zbog čega je pogođen prijevoz, bankarske usluge i poslovi.

Štrajkaši su prosvjedovali u New Delhiju i nekoliko drugih velikih gradova.

Deset sindikata pozvalo je na štrajk.

Radnici su blokirali ceste i željeznički promet te su zatvorili trgovine i poduzeća u državama Assam, Zapadni Bengal, Punjab, Maharashtra i Kerala.

Jedan od najvećih sindikata u Indiji, Središnjica indijskih sindikata (CITU), koji je povezan s Komunističkom partijom Indije (marksisti), tvrdi da u štrajku sudjeluje do 250 milijuna radnika, pogotovo u bankarskom, energetskom, prometnom i rudarskom sektoru te u prijevoz.

Nitko za sada nije potvrdio tu brojku.

Štrajkaši se bore protiv vladinog plana prodaje udjela u državnim tvrtkama poput zrakoplovne tvrtke Air India i naftne kompanije Bharat Petroleum.

CITU tvrdi da će tada poslove izgubiti tisuće radnika.

Sindikati kažu da je novi Zakon o industrijskom radu "proturadnički" jer omogućava poslodavcima da lakše zaposle i otpuste radnike, dodajući da su radnici nezaštićeni.

Sindikati zahtijevaju rast plaća, veću minimalnu plaću i veću socijalnu sigurnost, rekla je novinarima Subhasini Ali, predsjednica ženske organizacije Komunističke partije Indije (marksisti).

Indijska vlada suočava se s usporavanjem rasta BDP-a.

BDP je u posljednjem kvartalu rastao 4, 5 posto, što je najmanje u posljednjih 6 godina.

Vlada je uvela mjere poput smanjenja poreza za strane investitore, fuzije državnih banaka i smanjenja poreza na dobit, čime planira stimulirati ekonomiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:14