ISTRAGA O OPOZIVU

VISOKI DUŽNOSNIK BIJELE KUĆE ČAK 10 SATI DAVAO ISKAZ O TRUMPOVOJ AFERI Odlikovani ratni veteran otkrio: 'Zabrinuo sam se kad sam čuo što govori..'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 30.10.2019. u 11:35

U.S. House Intelligence Committee Chair Rep. Adam Schiff (D-CA) leaves a hearing with Lt. Col. Alexander Vindman, director for European Affairs at the National Security Council, as part of the U.S. House of Representatives impeachment inquiry into U.S. President Trump led by the House Intelligence, House Foreign Affairs and House Oversight and Reform Committees on Capitol Hill in Washington, U.S., October 29, 2019. REUTERS/Erin Scott TPX IMAGES OF THE DAY
Erin Scott / REUTERS

Adam Schiff, zastupnik demokrata na čelu Odbora Kongresa koji vodi istragu protiv Trumpa

 

Visoki dužnosnik Bijele kuće posvjedočio je u utorak da se zabrinuo kada je čuo predsjednika Donalda Trumpa kako od ukrajinskog predsjednika traži da istraži njegovog političkog suparnika, demokrata Joea Bidena, te je stoga o tome obavijestio odvjetnika Bijele kuće.

Potporučnik kopnene vojske Alaxander Vindman prvi je član osoblja Bijele kuće koji svjedoči u istrazi o opozivu Trumpa koju je pokrenuo Zastupnički dom američkog Kongresa u kojem većinu imaju demokrati.

Stručnjak za Ukrajinu, i sam podrijetlom Ukrajinac, davao je iskaz više od 10 sati, a istovremeno su demokrati predstavili prijedlog zakona u kojem traže da iskazi u istrazi o opozivu budu javni. Time su htjeli otupiti oštricu kritike republikanaca da je istraga previše obavijena velom tajne. Prijedlog zakona republikanci su odbacili prije nego je uopće došao do Senata.

Vindman, odlikovani veteran iračkog rata, slušao je telefonski razgovor između Trumpa i Volodomira Zelenskija 25.  srpnja i kazao na saslušanja da je bio "zabrinut zbog tog poziva".

"Mislio sam da nije primjereno tražiti od strane vlade da istražuje američkog državljana, a bio sam i zabrinut zbog posljedica tog razgovora u vezi američke potpore Ukrajini."

"Shvatio sam da da bi se, ukoliko Ukrajina pokrene istragu o Bidenima i ukrajinskoj energetskoj kompaniji Burisma, to moglo protumačiti kao stranačka igra koja bi nesumnjivo rezultirala gubitkom dvostranačke potpore Ukrajini. To bi sve potkopalo američku nacionalnu sigurnost", rekao je Vindman.

Trump opetovano tvrdi da u svom odnosu prema Ukrajini, tj. u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom, nije bilo ničega što bi predstavljalo kršenje zakona te je istragu o opozivu nazvao politički motiviranom.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo