AMERIČKI IMIGRACIJSKI SUSTAV

VIZA H1-B Trump obećava promjene za visoko obrazovane imigrante, uključujući moguće državljanstvo

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.01.2019. u 17:22

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump walks to board the Marine One helicopter to begin his travel to Mississippi from the White House in Washington, U.S. November 26, 2018. REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo
Jonathan Ernst / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u petak da planira izmjene, uključujući moguće davanje državljanstva, strancima koji imaju američku vizu H1-B, dokument koji se privremeno izdaje visoko obrazovanim imigrantima koji rade u specijaliziranim industrijama, poput tehnološkog sektora i medicine.

"Nositelji vize H1-B u SAD-u mogu mirno spavati jer će izmjene značiti jednostavniji i sigurniji ostanak, uključujući i moguće stjecanje državljanstva", napisao je Trump na Twitteru. Republikanski predsjednik često je govorio kako želi imigracijski sustav koji preferira školovane ili ljude s posebnim vještinama. Bijela kuća nije precizirala koje izmjene Trump misli uvesti.

Dok predsjednik često imigrante i tražitelje azila koji u SAD pokušavaju ući iz Meksika naziva kriminalcima i teroristima, pohvalno govori o onima koji apliciraju za vizu H-1B za koju je potrebno imati fakultetsku diplomu ili viši stupanj obrazovanja. Konkurencija za dobivanje te vize je vrlo velika. SAD je prošle godine već u travnju dosegnuo godišnji limit od 65.000 viza H1-B, objavilo je ministarstvo domovinske sigurnosti.

Američke tvrtke često koriste vizu H-1B da bi zaposlile visoko obrazovane radnike u specijaliziranim zanimanjima, uključujući informacijsku tehnologiju, medicinu, graditeljstvo i matematiku. Vize najviše koristi tehnološki sektor.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo