NASTAVAK KOMUNIKACIJE

Vlada Venezuele i oporba nastavili neformalne razgovore o gospodarskim pitanjima?

 Ivan Alvarado / REUTERS

Skupina vladinih dužnosnika i oporbenih aktivista vode neformalne razgovore o gospodarskim pitanjima unatoč zastoju službenog dijaloga kojim posreduje Norveška, otkrilo je za Retures nekoliko izvora.

U razgovorima sudjeluju članovi Socijalističke stranke koji teže ukidanju ili ublažavanju američkih sankcija te oporbeni lideri koji inzistiraju na tome da je za gospodarski oporavak nužan odlazak predsjednika Nicolasa Madura.

Sastanci koji su se odvijali jednom tjedno u kolovozu pokazuju da Maduro nastavlja komunicirati s oporbom unatoč tome što je zamrznut dijalog s Norveškom kao posrednikom, a gospodarstvo Venezuele nastavlja propadati.

Neslužbeni razgovori u Caracasu odvijaju se kroz Bostonsku skupinu, forum koji su američki kongresnici osnovali ranih 2000-ih kako bi potaknuli dijalog između venezuelskih zastupnika različitih političkih uvjerenja.

Razgovori su započeli u lipnju, a postali su sve češći otkako je Madurova vlada u kolovozu napustila službene razgovore s Norveškom, navode izvori.

"Lakše saznamo što namjeravaju", rekao je jedan oporbeni sudionik zatražeći anonimnost, kao i ostali izvori.

Oporbeni vođa Juan Guaido proglasio se privremenim predsjednikom Venezuele u siječnju nazvavši prijevarom ponovni izbor Madura 2018.

U svibnju su protivničke strane pokrenule dijalog kojim je posredovala Norveška, ali je zastao nakon što je Trumpova administracija najavila novi krug sankcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:31