RAZVILA SIMPTOME BOLESTI

VLASNICA PRENIJELA KORONAVIRUS SVOJOJ MAČKI U Belgiji zabilježen drugi slučaj životinjske zaraze Covidom-19

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 27.03.2020. u 21:21

GAZA CITY, GAZA - MARCH 25: Gazan artist wears a face mask to raise awareness to the novel coronavirus (Covid-19) spread holds a cat in Gaza Strip on March 25, 2020. Ali Jadallah / Anadolu Agency
Anadolu Agency / AFP

 

Dok su znanstvenici diljem svijeta fokusirani na borbu protiv pandemije COVID-19, u Belgiji je došlo do nove transmisije koronavirusa između čovjeka i životinje, pišu strani mediji.

Mačka u belgijskom gradu Liegeu pozitivna je na COVID-19 samo tjedan dana nakon što je istu dijagnozu dobila njezina vlasnica. Prema informacijama lokalnih medija, mačka je razvila simptome bolesti, među kojima su bile respiratorne tegobe, zbog čega su je nadležne službe odlučile testirati na virus.

Nije trebalo proći dugo vremena da se među Belgijancima, koji su već tjedan dana u općoj karanteni, proširi panika. No, glasnogovornik stožera za javno zdravstvo Emmanuel Andre pokušao je smiriti situaciju i uvjeriti svoje sugrađane da je riječ o 'izoliranom slučaju'.

- Još uvijek ne postoji nikakav razlog da bismo životinje u ovoj pandemiji smatrali bitnim akterima, izjavio je belgijskim medijima, dodavši da je rizik zaraze od vlastitih ljubimaca i dalje izuzetno nizak.

Andre smatra da se mačka zarazila virusom u bliskom kontaktu sa svojom vlasnicom.

Do sada je poznat samo jedan slučaj životinjske zaraze COVID-19; pas u Hong Kongu kojem je početkom ožujka otkriven virus.

U Belgiji je do sada 7284 potvrđena slučaja zaraze, a do sada je bitku za život izgubilo 289 pacijenata.

Izdvajamo