BURA U RUSIJI

Vlast želi vratiti zločinca Staljina na ulice Moskve

Portrete i plakate s likom komunističkog diktatora moskovske vlasti žele izvjesiti u povodu 65. obljetnice završetka II. svjetskog rata. Protiv odluke gradskih vlasti digle su se političke stranke, udruge za ljudska prava te Ruska pravoslavna crkva
 AFP

MOSKVA - Vraća li se Staljin na moskovske ulice? Portrete i plakate s njegovim likom namjeravaju izvjesiti diljem ruskoga glavnog grada u povodu obilježavanja 65. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata. Kontroverznu i za mnoge u Rusiji skandaloznu odluku, koja na izravan način rehabilitira Staljina i njegovu povijesnu ulogu, donijelo je moskovsko gradsko poglavarstvo. Staljin na ulicama Moskve uzburkao je duhove na ruskoj političkoj i društvenoj sceni.

Ratni pobjednik

U poglavarstvu benevolentno kažu da je Staljin veliki ratni pobjednik i da će se o njemu govoriti isključivo u okvirima ratnih zasluga za pobjedu nad nacifašizmom.

Ako se početkom travnja, kako je najavljeno, pojave generalisimusovi portreti, bilo bi to prvo javno pojavljivanje jednog od najvećih monstruma 20. stoljeća još od doba njegove strahovlade. Naime, Staljin je nakon 20. kongresa KPSS-a i tajnog referata njegova nasljednika Nikite Hruščova izbrisan kao nelagodno sjećanje na vlastitu prošlost iz kolektivne memorije ruskih građana.

I Crkva reagirala

To je čak nedolično i za konzervativnog predsjednika Dume Borisa Grizlova, koji je nekim svojim izjavama o Staljinu, poput one da je on “izuzetna ličnost velikog formata”, izazivao zaprepaštenje u ruskoj javnosti.

- Oni koji žele postaviti slike Staljina zazivaju povratak staljinskog državnog terora - tvrdi Ljudmila Aleksejeva, predsjednica Helsinškog odbora, kojoj je otac bio sudionik Drugog svjetskog rata.

- U slučaju Staljinova ‘povratka’ organizirat ćemo prosvjede. Slaviti Staljina je suludo - kaže Lev Panamarjov, predsjednik Udruge za ljudska prava. I vrh Ruske pravoslavne Crkve otvoreno negoduje.

Lik za strašenje

- Rat nije dobio Staljin, nego narod i vojnici Crvene armije - napominje Sergej Mitrohin, predsjednik liberalne stranke Jabloko, ističući da je “Staljin u današnjoj Rusiji zadnje utočište korumpiranih političkih struktura, koje njegovim likom žele zaplašiti demokratsku Rusiju”.

No, ova inicijativa uklapa se u tendenciju dijela vladajućih struktura da se povijesna uloga Staljina rehabilitira. Sve se više ističe Staljinova uloga u pretvaranju Rusije u političku, nuklearnu i industrijsku velesilu, dok se krvave represije i višemilijunske žrtve spominju samo usputno, kao “nužno zlo” na putu stvaranja moćne države. Zato 30 posto Rusa misli da je Staljin zločinac, a isto toliko da je velikan. No, treba vidjeti hoće li moskovsko poglavarstvo nakon ovakve reakcije ostati pri svom prijedlogu.

Staljinov povratak

-Od 2008. godine mijenjaju se udžbenici povijesti, koji sada više ističu Staljinove državničke dosege.

-2009. na ulazu u metro u Moskvi vraćen natpis sa stihom iz himne koja veliča Staljina.

- Aleksandar Kuzmin, glavni arhitekt Moskve, zatražio povratak Staljinova spomenika na ulazu u postaju metroa Kurskaja.

- Komunisti nemaju problema s dozvolom da na Crvenom trgu obilježe Staljinov rođendan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:28