POVIJESNI DOGAĐAJ

VLASTI DALE ZELENO SVJETLO ZA PRVI LGBT FESTIVAL U MJANMARU Iznenađujuća odluka države koju optužuju za genocid nad muslimanskom manjinom Rohindža

 Ilustracija / Profimedia, Zuma Press - News

LGBT festival počeo je u četvrtak u Mjanmaru nakon što su vlasti dopustile organizatorima da organiziraju javno otvaranje prvi put u povijesti te zemlje u kojoj su istospolni odnosi i dalje ilegalni.

Hla Myat Tun, jedan od direktora festivala &PROUD, rekao je kako su bili iznenađeni kada su dobili dozvolu za održavanje "partyja otvaranja" na javnome mjestu u Yangonu, kojemu je, po tvrdnjama organizatora, nazočilo 10.000 ljudi.

Mjanmarske vlasti do sada nisu dopuštale okupljanja povodom obilježavanja događaja kao što je Međunarodni dan protiv homofobije, transfobije i bifobije.

- Ovo je velik korak. Svi smo se iznenadili, toliki broj sudionika... - izjavio je Hla Myat Tun.

Glavni festival s performansima i filmskim projekcijama počinje u četvrtak i traje do nedjelje, i to u ograđenom vrtu Francuskog instituta.

Mjanmar zakonski kriminalizira "neprirodan seks", no zakon se rijetko provodi u praksi, ali potiče diskriminaciju LGBT osoba koje često ne mogu dobiti posao ili ga gube ako se otkrije njihov identitet.

Tajvan je prošle godine ozakonio istospolne brakove, a Hong Kong će 2022. biti domaćin Gay igara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:38