VEĆ DESETA OBLJETNICA

VLASTI NISU CIJELO DESETLJEĆE U STANJU PROVESTI PRAVORIJEK U PRIJELOMNOM SLUČAJU 'BiH mora provesti presudu Europskog suda i dati glas manjinama'

Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović
 Dado Ruvić / REUTERS

“Danas se obilježava deset godina od ključne presude Europskog suda za ljudska prava (ECHR) u predmetu Sejdić i Finci. Nažalost, u desetljeću od ove presude ništa se nije promijenilo.

Narod BiH ne smije prihvatiti jednostavno obilježavanje obljetnice bez konstruktivnih aktivnosti. U tom smislu, vlasti BiH moraju izmijeniti Ustav kako bi uklonile diskriminirajuće odredbe s ciljem osiguravanja jednakih prava svim građanima.”

romi i židovi Ovim je riječima ambasada SAD-a u Sarajevu obilježila 22. prosinca. Prije deset godina ECHR je donio odluku kojom je utvrđeno da je Ustav BiH diskriminirajući jer se za mjesto u Predsjedništvu mogu natjecati samo pripadnici Hrvata, Muslimana i Srba. Manjine, poput Roma (Sejdić) i Židova (Finci), to pravo nemaju. Iako je BiH članica Vijeća Europe i sukladno tome trebala bi prihvaćati presude ECHR, u deset godina nije učinjeno ništa.

I zato je američka ambasada bila više nego jasna: “Neuspjeh u rješavanju diskriminatornih praksi ne odnosi se samo na Rome i Židove, niti samo na manjine. Ova diskriminacija pogađa sve etničke skupine. Srbe koji žive u Federaciji, Bošnjake i Hrvate koji žive u Republici Srpskoj (RS), stanovnike Distrikta Brčko koji žele glasati u Federaciji ili u RS-u, sve koji se ne žele izjasniti o pripadnosti bilo kojoj etničkoj skupini, stanovnike Mostara, a svim manjinama širom BiH zabranjeno je da u potpunosti sudjeluju na izborima u BiH. To je neprihvatljivo”.

Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH bio je još transparentniji: “Provedba presude nije nikakva radikalna ideja. To je način na koji funkcioniraju normalna demokratska društva”. Vjerojatno nije slučajno upotrebljen pridjev - normalna. Jer, sasvim je jasno da BiH nije normalno društvo. Normalna društva poštuju sudske presude.

samo komšić Evo dokaza za to: sve se političke snage u BiH nominalno zalažu za približavanje EU. I žale se zbog sporosti, prepreka. A upravo EU od BiH traži da se provede presuda Sejdić - Finci. .

Koliki je to problem u BiH potvrđuje i činjenica da se, do zaključenja ovog izdanja, u BiH o problemu presude oglasio samo Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH. On predstavlja Hrvate, ali ga Hrvati nisu izabrali pa iza sebe nema političku snagu niti hrvatskog niti muslimanskog biračkog tijela. Stvarni lideri u BiH, Dodik, Izetbegović i Čović, šute. Svjesni da bi provedba ove presude urušila sustav u kojem oni uživaju u svim povlasticama bez pretjeranih obveza. I baš ih briga što govore SAD, EU ili OHR.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:56