NAVALJNI NA SUDU

Vođa ruske oporbe Aleksej Navaljni optužen za krađu: Putin me želi ocrniti

Protiv najpoznatijeg ruskog antiputinovskog prosvjednika i jednog od vodećih lidera novog oporbenog ruskog pokreta Alekseja Navaljnog državno je tužilaštvo podnijelo kaznenu prijavu za prevaru i “nezakonito prisvajanje tuđe imovine”. Nakon što mu je tužilac optužnicu pušten je uz mjeru da ne smije napuštati Moskvu.

Navaljnog se tereti da je koristeći “političke veze i pritisak” doveo u zabludu krizom pogođenu upravu drvoprerađivačke tvrtke “Kirovles” te stekao protupravnu korist od gotovo pola milijuna eura.

Politička konstrukcija

Navaljni smatra da je cijeli slučaj politička konstrukcija izazvana samo s jednim ciljem: da se u ruskim medijima provuče da je vodeći oporbenjak pronevjerio pola milijuna eura.

- Bitno je da u ušima ostane - Navaljni ukrao pola milijuna eura! - kaže poznati borac protiv korupcije.

S jedne strane mnogi ovaj slučaj vide kao Putinovo upozorenje neposlušnim potencijalnim konkurentima .

Sredstva se ne biraju

U isto vrijeme kada se podiže optužnica protiv Navaljnog, u Moskvi je počelo suđenje buntovnim pripadnicama punk-art skupine Pussy Riots koje su u najvećem pravoslavnom hramu u Rusiji pjevale “Majko Božja, izbavi nas od Putina”. Ljudmila Aleksejeva, legenda disidentskog pokreta iz sovjetskih vremena i članica Moskovskog helsinškog odbora, smatra da je optužba protiv Navaljnog početak obračuna Kremlja s oporbom te da Putin neće birati sredstva da zaplaši i obezglavi sve jači prosvjedni val.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:44