KAOS

Vođa sudanskog puča podnio ostavku, Sudanci zahtijevaju civilnu vlast

 REUTERS

Vođa sudanskog vojnog puča Awad Ibn Auf vladao je samo jedan dan i podnio je ostavku u petak navečer pod pritiskom prosvjednika koji najavljuju nastavak revolucije i poručuju da ne žele vojnu vlast, prenose u subotu agencije.

Čelnik prijelazne vojne uprave Sudana Awad Ibn Auf podnio je ostavku u petak navečer, dan nakon što je na vlast došao vojnim udarom kojim je nakon 30 godina vladavine svrgnut predsjednik Omar al-Bašir.

"To je za dobrobit naše nacije...", rekao je Ibn Auf u petak navečer u kratkom obraćanju putem televizije kojim je obznanio da će ga na čelu vojnog vijeća zamijeniti Abdel Fattah Burhani, glavni inspektor sudanskih oružanih snaga.

U dva dana smijenili dvojicu

Al-Bašir je svrgnut nakon više mjeseci prosvjeda protiv vlade potaknutih rastom cijena kruha i nestašicom gotovine. Prosvjednici su nastojali pridobiti vojsku i kada je vojno vijeće u Sudanu u petak preuzelo vlast obećalo je da će Sudan imati novu civilnu vladu nakon prijelaznog razdoblja do novih izbora, najviše dvije godine ili kraće ako se nađe rješenje za političku krizu.

No prosvjednici su nakon vojnog udara rekli da nisu zadovoljni što ga zamjenjuje ministara obrane Ibn Auf koji je sam dugo vremena pripadao al-Baširovom režimu. Stoga su organizatori prosvjeda pozvali građane da ostanu na ulicama dok zemlja ne dobije civilnu vladu.

"U dva dana smijenili smo dvojicu predsjednika", "Uspjeli smo", "I drugi će pasti", izvikivali su prosvjednici nakon štoje Ibn Auf podnio ostavku, prenosi agencija France Presse.

SPA (Sudanski savez profesionalaca) pod čijim se okriljem vode prosvjedi, objavio je proglas na Facebooku.

- Danas nastavljamo naš marš do pobjede naše revolucije - stoji u izjavi.

- Pozivamo oružane snage da odmah vlast predaju prijelaznoj civilnoj vladi - navodi se.

Pozivaju na ukidanje "samovoljnih odluka čelnika koji ne predstavljaju narod" te traže uhićenje "svih simbola bivšeg režima koji su sudjelovali u zločinima protiv naroda", piše BBC.

- Sve dok ti zahtjevi ne budu ispunjeni, moramo nastaviti prosvjede pred Vrhovnim zapovjedništvom oružanih snaga - navodi SPA.

Ibn Auf, čovjek bivšeg režima

Sudanska policija je u subotu objavila da je tijekom prosvjeda u četvrtak i petak, u kojima su sudjelovale stotine tisuća ljudi, od zalutalih metaka poginulo najmanje 16, a ranjeno 20 osoba.

Ibn Auf bio je čelnik vojne obavještajne službe tijekom sukoba u Darfuru 2000-ih godina. Sjedinjene Države nametnule su mu sankcije 2007. godine, piše BBC.

Dodaje da je novi prvi čovjek vojnog režima također visoki vojni dužnosnik, no njegov je dosje čišći nego što su životopisi drugih sudanskih generala.

Agencije prenose i da se Fattah Burhani sastao s prosvjednicima kako bi čuo njihova mišljenja.

Protiv Al-Bašira je Međunarodni kazneni sud (ICC) podignuo optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti upravo zbog rata u Darfuru. Međutim, nakon što je vojska svrgnula Bašira odbacila je nagađanja da će izručiti ICC-u te je rekla da će mu se suditi u Sudanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:33