ČEKAJU JESEN

VODAFONE U BRITANIJI UKLJUČIO 5G MREŽU KOJU IM JE IZGRADIO HUAWEI Uvjereni su da će zbog toga od kolovoza moći prodavati i Huaweijeve 5G mobitele

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 05.07.2019. u 15:37

(190703) -- LONDON, July 3, 2019 () -- People walk past a Vodafone store in London, Britain, July 3, 2019. Vodafone UK on Wednesday switched on its 5G service, becoming the second UK mobile operator to turn on its 5G network relying on Huawei equipment., Image: 453845871, License: Rights-managed, Restrictions: WORLD RIGHTS excluding China - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@avalon.red London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Avalon Editorial
Profimedia, Avalon Editorial

Čelni ljudi britanskog Vodafonea, jednog od vodećih svjetskih teleoperatera izjavili su tamošnjim novinarima kako se nadaju da će Huaweijeve pametne telefone s 5G podrškom u svojoj ponudi imati već za nekoliko mjeseci.

Inače, Vodafone UK je u srijedu uključio svoju 5G uslugu i postao drugi mobilni operater u Velikoj Britaniji koji je uključio svoju 5G mrežu oslanjajući se na Huawei opremu.

Direktor Vodafonea za tehnologiju Scott Petty izjavio kako smatra da je malo vjerojatno da se sada nakon toga Huaweiju zabrani pristup ovdašnjoj mreži, ali ako se to možda i dogodi, tada će trebati zamijeniti bazne postaje koje su već izgradili.

To bi se moglo odraziti na cjelokupno gospodarstvo, ekonomiju i uzrokovati birokratske i financijske problem”

Britanski The Telegraph pozivajući se na izjave izvršnog direktora Vodafonea Nicka Jefferyja, piše kako je spomenuti britanski teleoperater kroz svoj ponude korisnicima planirao prodavati pametni telefon Huawei Mate 20 X 5G.

Inače, Vodafone je još ranije iz svojih opsega povukao sve Huaweijeve uređaje zbog zabrinutosti kako telefoni zbog političkih restrikcija i “crne liste” Donalda Trumpa neće dobivati softverska i sigurnosna ažuriranja što bi išlo na štetu isključivo korisnicima.

“Uvijek smo se pridržavali i pridržavat ćemo se zakona kao i vladinih smjernica, no ako postoji mogućnost da u našu ponudu uvrstimo i Huaweijeve 5G uređaje to ćemo i učiniti”, istaknuo je Jeffery na Switch-on eventu posvećenom Vodafoneovom cjelovitom prelasku na 5G mrežu.

Vodafone je do sada izgradio infrastrukturu i implementirao mrežu nove generacije u sedam britanskih gradova: u Londonu, Liverpoolu, Manchesteru, Glashowu, Cardiffu, Bristolu i Briminghamu.

Čini se da Huawei, koji je uvjerljivo najveći proizvođač telekomunikacijske opreme na svijetu te drugi najveći proizvođač pametnih telefona, upravo zbog svojih poslovnih rezultata uživa povjerenje i podršku sve većeg broja tehnoloških kompanija i to unatoč naporima američke administracije da političkim putem zaustavi rast kineske kompanije.

Komenitrajući taj kontekst, glavni direktor Vodafonea za tehnologiju, Scott Petty, kazao je kako tek treba vidjeti tko će izvući deblji kraj u trgovinskom ratu između SAD-a i Kine.

“Radije pričekajmo 19. kolovoza, kada istječe rok kojeg je Google dao Huaweiju za kupovinu privremene licence”, istaknuo je Petty uz tezu kako jednostavno ne vjeruje da će kontinuirani sigurnosni pregledi telekomunikacijskih operatera u Velikoj Britaniji blokirati Huawei u bilo kakvom segmentu.

“Smatram da je malo vjerojatno da se Huaweiju zabrani pristup ovdašnjoj mreži, ali ako se to možda i dogodi, mi ćemo trebati zamijeniti bazne postaje koje smo već izgradili, što bi se moglo odraziti na cjelokupno gospodarstvo, ekonomiju i uzrokovati birokratske i financijske probleme”, izjavio je Petty, a prenosi The Telegraph.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo