POZIV ZA ODSTUPANJEM

Vodeći azijski kardinal traži ostavku državnog tajnika Svete Stolice zbog pregovora s Kinom

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.09.2018. u 20:45

FILE PHOTO: Former head of the Catholic Church in Hong Kong, Cardinal Joseph Zen, 86, attends a news conference in Hong Kong, China February 9, 2018. REUTERS/Bobby Yip/File Photo
REUTERS/Bobby Yip/File Photo

Joseph Zen

Kardinal iz Hong Konga, predvodnik protivljenja u približavanju Vatikana Kini, pozvao je u četvrtak papinog državnog tajnika da odstupi, poručivši da bi bilo kakav dogovor s Pekingom značio izdaju katoličke vjere. Vatikan i Kina intenzivno razgovaraju ove godine što bi moglo voditi obnovi diplomatskih odnosa prekinutih prije gotovo 70 godina, s papinim državnim tajnikom Pietrom Parolinom među glavnim pregovaračima.

Vatikan možda pošalje izaslanstvo u Kinu do kraja rujna. Ako susreti prođu u pozitivnom tonu, dvije strane bi mogle postići dogovor o imenovanju biskupa, objavile su kineske novine ranije ovog tjedna.

Kardinal Joseph Zen, najstariji prelat Katoličke crkve u Kini, vjeruje da obje strane uspostavljaju "tajni dogovor", iako je priznao da nema poveznice s Vatikanom. "Oni stavljaju stado u vučja usta. Nevjerojatna izdaja", rekao je Zen.

Opisao je Parolina, najvišeg dužnosnika u Vatikanu, kao osobu koja prezire vjerske heroje. "Trebao bi odstupiti", rekao je Zen za Reuters u svome domu u Hong Kongu. "Mislim da nema vjere. On je samo dobar diplomat u vrlo sekularnom, svjetovnom značenju."

U vrijeme kada je Vatikan pod pritiskom zbog navodnog zataškavanja seksualnog skandala u SAD-u, zbog kojega je jedan nadbiskup pozvao papu Franju da odstupi, Zen smatra da bi dogovor s Kinom dodatno utjecao na ranjivost Crkve.

"Posljedice će biti tragične i dugotrajne, ne samo za Crkvu u Kini, već i za cijelu Crkvu jer će naštetiti vjerodostojnosti. Možda zbog toga žele zadržati dogovor u tajnosti."

Otprilike 12 milijuna katolika u Kini podijeljeno je između Crkve odane Vatikanu i Katoličke domoljubne udruge pod državnim nadzorom. Zen smatra da će samo polovica "podzemne" Crkve u Kini pristati na dogovor, a zabrinjava ga kako će ostatak reagirati. "Strahujem da će učiniti nešto iracionalno, mogli bi se pobuniti", rekao je 86-godišnji Zen, bivši nadbiskup Hong Konga i najglasniji kritičar papine strategije o Kini.

Papa Franjo odbacuje kritike prema kojima Sveta stolica prodaje katolike komunističkoj vladi u Pekingu.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo