NOVI MEDIJSKI ISTUP

VOJISLAV ŠEŠELJ 'Ja zločin u Srebrenici ne osporavam, ali ne mislim da je to bio genocid'

Serbian nationalist politician Vojislav Seselj addresses supporters during an anti-government rally in Belgrade on November 15, 2014. Seselj is spearheading an anti-government rally but as he fights cancer and awaits judgement on war crimes charges, he is as beleaguered as his once formidable party. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
 ANDREJ ISAKOVIC

Haški optuženik Vojislav Šešelj u intervjuu za bosanskohercegovačku televiziju Face u subotu je navečer izjavio da je 'Srebrenica ključna srpska kompromitacija i da je važno da se to kaže jer je Srebrenica najmračnija točka na srpskoj strani', prenosi Dnevni avaz .

'Ja ne osporavam zločin u Srebrenici, samo tvrdim da nije genocid. Bila su tri logora u Prijedoru gdje su ljudi ubijani, maltretirani i pljačkani. To su bili i civili. Ja ne osporavam zločine u Prijedoru, ja ne osporavam zločin u Srebrenici, ne želim osporavati nijedan zločin', izjavio je Šešelj.

Odgovarajući na pitanje o ratnoj ulozi sadašnjeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića, Šešelj je izravno rekao da 'ako je on ratni zločinac, onda su to i Nikolić i Vučić'.

'Nikolić je bio dobrovoljac u istočnoj Slavoniji i za ratne zasluge je postao četnički vojvoda. Vučić je bio dobrovoljac na Židovskom groblju (u Sarajevu), kod Slavka Aleksića. Vučić je uvijek davao mnogo ekstremnije izjave od mene. Ja nikada nisam izjavio da ću za jednog Srbina ubiti 100 Muslimana, Vučić jeste', kazao je Šešelj.

U intervjuu koji je objavljen u Dnevniku televizije Face, Šešelj je izdvojio Željka Ražnatovića Arkana: 'Nisam štedio zločince sa srpske strane. Arkan je bio zločinac pod okriljem državne službe sigurnosti. U Zvornik je 1992. godine došao s policijskim vozilom Saveznog SUP-A (policije) i rotacijskim svjetlima s 39 svojih ljudi. Po nalogu Biljane Plavšić, lokalna vlast u Zvorniku mu je dala 350.000 maraka da ratuj', rekao je Šešelj.

Na pitanje zašto su hrvatski političari burno reagirali na njegovo puštanje iz Haaga, a bošnjački nisu, Šešelj je odgovorio: 'Bošnjački političari su inteligentniji. Hrvati su se ponašali kao somovi kada se upecaju na dudubak, mamac. Sarajevo me poznaje. Sarajevskim jalijašima nitko nije bio ravan, ni u Beogradu, ni u Zagrebu, ni u Jugoslaviji. Nitko se nije upecao na moje izjave u Sarajevu. Ja bih volio da jeste. Sarajevo je moj rodni grad. Netko bi me tamo dočekao radosno, netko s mržnjom. U Beogradu su me mnogi dočekali s mržnjom.'

Odgovarajući na tvrdnje da je on etnički Hrvat, Šešelj je odgovorio: 'Ima mnogo Hrvata koji tvrde da sam ja Hrvat. Hrvati žale što ja zaista nisam Hrvat, voljeli bi da sam njihov. Teška rana za mene je što su moja tri kuma - Nikolić,Vučić i Drašković, izdajnici srpskog naroda', rekao je Šešelj.

Na ponovljeno pitanje hoće li se u Haag vratiti dobrovoljno, Šešelj je odgovorio da neće i dodao: 'Ako me Nikolić i Vučić uhite, kao moji direktni suučesnici u ratnim zločinima, onda što ja tu mogu.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:20