VOJSKA UZ NAROD

VOJNI SINDIKAT SRBIJE OBJAVIO 'Za jučerašnji izgred u Beogradu krivi su i vlast i oporba, a vlast mora znati da protiv naroda ne smije ići silom'

Demonstrators face-off with and riot police at a protest against Serbian President Aleksandar Vucic and his government in front of the presidential building in Belgrade, Serbia, March 17, 2019. REUTERS/Marko Djurica
Marko Djurica / REUTERS

Prosvjednici pred ulazom u zgradu Predsjedništva Srbije

Vojni sindikat Srbije objavio je jučer da je za izgred na Radioteleviziji Srbije (RTS) u subotu navečer kada su prosvjednici upali u zgradu nacionalne televizije odgovorni i vlast i oporba te je poručio da je vojska uvijek uz narod i vlasti moraju znati da ne smiju silu upotrijebiti protiv naroda.

“Bahatost u provociranju naroda kulminirala je u subotu navečer, a emitiranje serije na prvom programu RTS-a u tijeku narodne eskalacije vrhunac je bezobrazluka i poniženja”, kaže se u priopćenju vojnog sindikata. Vojska je uvijek narod i ljudi na vlasti moraju znati da ne smiju upotrijebiti silu protiv naroda, navodi se.

“To mora biti jasno ponajprije onima na čelu vojske koji donose važne odluke i koji trebaju štititi ustavni poredak, a ne pojedince na vlasti”, navodi se u priopćenju.

- Aleksandar Vučić vodi politiku podijeljene zemlje, ne možete biti predsjednik Srbije ako opoziciju proglašavate za lažove, kriminalizirate ih, sve one koji nisu za SNS gurate u tajkunsko podzemlje, dijelite zemlju i ukidate mogućnost dijaloga - smatra novinar Vremena Filip Švarm u izjavi za televiziju N1.

- Sve što radi režim treba biti ispravno, a oni koji govore drugačije rade za Ramusha (Haradinaja, premijera Kosova). Suština demokracije je dijalog. Neće ova vlast trajati dovijeka i zato je važan dijalog. Ovaj režim odbacuje tu mogućnost. Kriza će biti veća - dodaje. Govoreći o upadu u RTS, Švarm kaže da ne može opravdati taj postupak jer što će bilo tko u studiju.
 

- Politika režima dovodi do isključivosti. Upad u RTS ima mnogo manje veze s RTS-om, već više s politikom isključivosti i podjele. RTS je važan, nije samo informativni program, nema širenja mržnje kao što ima na drugim televizijama. RTS je i kultura i mnogo toga dobrog što nema na režimskim televizijama. Pitanje je koliko je simbol režima, a koliko neka vrsta TV Bastilje i simbola protesta. Isključivost vlasti dovodi do ovog upada - kaže.


Kaže i da će režim morati popustiti u određenim segmentima ako želi bilo kakve izbore koji imaju neki legitimitet izvan Srbije i dodaje da je ovaj način politike koju vodi dugoročno neodrživ.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo