ZAKON OD 150 MILIJUNA EURA

VOJNI VETERANI IZ BiH PRIJETE MASOVNIM PROSVJEDIMA 'Ne donesete li zakon o braniteljima, blokirat ćemo cijelu Federaciju!'

 YouTube, Radio Sarajevo

Predstavnici nekoliko braniteljskih organizacija najavili su u ponedjeljak nove masovne prosvjede i blokade Federacije BiH ukoliko se do 5. rujna ne prihvate izmjene zakona kojim bi se zajamčila isplata braniteljskog dodatka koji bi po procjenama Međunarodnog monetarnog fonda mogao ugroziti fiskalnu stabilnost ovoga bosanskohercegovačkog entiteta.

Nakon današnjeg sastanka predstavnici okupljeni oko udružernja Zaboravljeni branitelja predali su zahtjev za održavanje izvanredne sjednice Parlamenta FBiH kako bi se izglasovale izmjene Zakona o razvojačenim braniteljima koji je u različitim tekstovima usvojen u dva doma entitetskog parlamenta zbog čega nije mogao stupiti na snagu.

Branitelji su uvjereni kako s njima manipuliraju predstavnici vlasti koji su održali nekoliko neuspjelih sjednica povjerenstva koje je trebalo usuglasiti prijeporne pojedinosti.

- Nije trebalo ništa usuglašavati jer su amandmani usvojeni u oba doma - rekao je za medije u BiH predstavnik nezadovoljnih branitelja Amel Pervan. Pojasnio je kako iz nekoliko udruženja smatraju da je parlament samo kupovao vrijeme i manipulirao s ovom populacijom.
Najavio je održavanje prosvjeda ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH 5. rujna.

U slučaju da se ne donesu promjene zakona o braniteljima, uslijedit će blokada cijele Federacije BiH.

Izmjenama Zakona o razvojačenim braniteljima planira se uvođenje braniteljskog dodatka što bi Federaciju BiH po procjenama vlasti moglo koštati više od 300 milijuna maraka (oko 150 milijuna eura). Zbog najave donošenja ovoga zakona Međunarodni monetrani fond je zamrznuo stand by aranžman s Bosnom i Hercegovinom tvrdeći da bi te zakonske izmjene vodile destabiliziranju fiskalne stabilnosti Federacije BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:14