NAJSTROŽA KAZNA

VRAĆENA MJERA KOJA NIJE KORIŠTENA GOTOVO DVA DESETLJEĆA Američko ministarstvo pravosuđa ponovno koristi smrtnu kaznu, već je zakazano pet smaknuća

William Barr
 Yuri Gripas / REUTERS

Američko ministarstvo pravosuđa zakazalo je smaknuća petorice zatvorenika nakon što je američki državni odvjetnik William Barr najavio da vraću mjeru neiskorištenu gotovo dva desetljeća o vladinoj upotrebi najstrože kazne.

"Kongres je ekspresno odobrio smrtnu kaznu kroz zakon koji su podržali predstavnici naroda u oba doma Kongresa, te ga je predsjednik potpisao", priopćio je Barr.

Trenutno smrtnu kaznu u SAD-u odobrava 29 saveznih država, no u zadnjih pet godina provodi ih samo desetak, dok ostale nisu smaknule nikoga u više od deset godina.

Američka vlada nije koristila smrtnu kaznu od 2003. godine. Trenutno je u SAD-u na smrt osuđeno 62 ljudi, što je dvostruko više nego što ih je bilo 2003. godine.

Jedan od pet zatvornika je Daniel Lewis Lee, bijeli rasist koji je osuđen u Arkansasu zbog ubojstva tročlane obitelji, uključujući osmogodišnju djevojku.

Među njima je i Lezmond Mitchell, osuđen u Arizoni zbog ubojstva 63-godišnje bake čija je unuka bila primorana sjediti pored njezinog mrtvog tijela prije no što je i ona ubijena.

Svi ti zatvorenici iskoristili su pravne žalbene mehanizme, objavilo je ministarstvo i dodalo da će se egzekucije dogoditi u zatvoru Terre Haute u Indiani.

Amnesty International u travnju je objavio da je 2018. zabilježio 690 smaknuća u 20 država, što je pad za 31 posto od godine prije. Najviše smrtnih kazni imaju Kina, Iran, Saudijska Arabija, Vietnam i Irak, tim redoslijedom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:16