BORBA PROTIV PREDATORA

'VREBAO ME I SILOVAO OFICIR' Prva borbena pilotkinja SAD-a, bivša pukovnica, a sada senatorica progovorila o seksualnom zlostavljanju u vojsci

Martha McSally
 REUTERS

Američka senatorica Martha McSally bila je prva američka borbena pilotkinja koja je sudjelovala u bitkama, nakon što je Air Force ukinuo zabranu za žene u borbenim misijama. U mirovinu je otišla 2010. s činom pukovnice, nakon 26 godina službe u američkim zračnim snagama.

Nakon umirovljenja počela se baviti politikom, dva puta je izabrana u američki Kongres, u siječnju je ušla u Senat. Zajedno s drugim žrtvama, republikanska senatorica iz Arizone Martha McSally (52) ovog je tjedna pred senatskim pododborom za vojna pitanja svjedočila o tome kako je bila silovana u vojsci. Čitava ju je stvar toliko istraumatizirala da nije imala snage prijaviti silovanje. Osjećala se posramljeno, konfuzno, nije vjerovala da bi prijava nešto promijenila. “Napustila sam zračne snage zbog očaja. Poput mnogih žrtava, osjećam se kao da me sistem siluje opet i opet.”

Vjera u sustav

Druge žrtve izložile su svoja bolna iskustva pred senatskim pododborom.

- Poput vas, i ja sam žrtva silovanja u vojsci, ali za razliku od mnogih hrabrih žrtava, ja nisam prijavila seksualni napad. Poput mnogih muškaraca i žena, u tom trenutku nisam vjerovala sustavu - ispričala je senatorica. U 2017. u američkoj vojsci prijavljeno je oko 6800 silovanja i drugih seksualnih napada, što je deset posto više nego prethodne godine. Vjeruje se da je tamna brojka neotkrivenih slučajeva i dalje vrlo visoka.

- Optuživala sam sebe. Bila sam posramljena i zbunjena - ispričala je republikanska senatorica. Počinitelj je bio njen nadređeni, ali ni sada se nije usudila izgovoriti njegovo ime. “Napadači zloupotrebljavaju svoju poziciju moći. Vrebao me i silovao nadređeni oficir”, rekla je Martha McSally. Prisjećanje ju je preplavilo emocijama, prenosi CNN, pa je zatražena stanka.

Eliminacija

Godinama poslije upoznala je nadređene s onim što se dogodilo, ali kaže da nije dobila odgovor kojim bi mogla biti zadovoljna. Glasnogovornica američkih zračnih snaga, kapetanica Carrie Volpe, izrazila je u ime Air Forcea duboko žaljenje zbog svega što je senatorica morala proći kao mlada pilotkinja. To o čemu je McSally svjedočila “krši svaki dio onoga što bi trebalo predstavljati jednog pripadnika zračnih snaga”, istaknula je kapetanica Volpe. Dodala je kako američke zračne snage stoje iza Marthe McSally i svih žrtava seksualnog nasilja.

- Američke zračne snage posvećene su eliminaciji neprihvatljivog ponašanja i kršenja povjerenja u našim redovima - poručila je kapetanica. Članica senatskog pododbora za vojna pitanja, demokratska senatorica Kristen Gillibrand, rekla je da je ostala duboko dirnuta svjedočenjem senatorice. Martha McSally prije je bila izjavila da je bila seksualno zlostavljana u vojsci, prenosi BBC, ali dosad nije otkrivala detalje. Lani, u vrijeme kampanje za izbore za Senat, rekla je za Wall Street Journal da ju je kao sedamnaestogodišnjakinju njezin školski trener tjerao na seks.

Mnogo posla

Na svjedočenju pred Kongresom McSally je rekla da su u SAD-u već napravili puno toga kako bi zaustavili seksualno zlostavljanje u vojsci, ali se još mnogo toga treba učiniti. Pozvala je na više odgovornosti u vojsci i na borbu protiv zlostavljanja kroz mijenjanje kulture koju promoviraju viši zapovjednici. Za prevenciju, otkrivanje i kažnjavanje seksualnih napada u vojsci moraju biti odgovorni viši časnici, apelira senatorica.

U siječnju je o silovanju svjedočila republikanska senatorica Joni Ernst, također bivša vojnikinja. Ona je bila žrtva obiteljskog nasilja, bivši muž ju je mentalno i fizički zlostavljao, a dečko ju je silovao dok je studirala. Ni ona nije prijavila silovanje policiji. Novinari su priču o zlostavljanju senatorice otkrili zahvaljujući dokumentima koje je podnijela za razvod. “Nisam to htjela sa svima podijeliti. U vrijeme #MeToo pokreta, vjerujem da je svaka osoba drugačija i da se svatko treba suočiti sa svojim demonima onda kad je spreman na to”, rekla je Ernst za Bloomberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:10