SVIJET

Vrhovni zapovjednik NATO-a u Europi najavio jačanje suradnje Alijanse s BiH

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.07.2019. u 14:40

Bosnian-Herzegovinian soldiers practice crowd rioting control operations during training exercise Saber Junction 2014 at the Joint Multinational Readiness Center in Hohenfels, Germany, Aug. 27, 2014. Saber Junction 2014 prepares U.S., NATO allies and European security partners to conduct unified land operations through the simultaneous combination of offensive, defensive and stability operations appropriate to the mission and the environment. More information about Saber Junction 2014 can be found at http://www.eur.army.mil/SaberJunction/. (U.S. Army photo by Spc. Sara Hering/Released) Bosnian-Herzegovinian soldiers practice crowd rioting control operations Aug. 27, 2014, during Saber Junction 2014 at the Joint Multinational Readiness Center in Hohenfels, Germany 140827-A-AO952-002, Image: 318456951, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Vrhovni zapovjednik snaga NATO-a u Europi (SACEUR) američki general Tod Wolters kazao je u utorak u Sarajevu kako će Alijansa jačati suradnju s Bosnom i Hercegovinom i njezinim oružanim snagama dodajući da su vojnici iz te zemlje već dokazali svoje sposobnosti sudjelujući u mirovnim operacijama poput one u Afganistanu.

"NATO želi proširiti vojnu suradnju s BiH koja već postoji", kazao je američki general s četiri zvjezdice koji je dužnost vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga u Europi preuzeo u svibnju.

Wolters je BiH posjetio u sklopu turneje tijekom koje planira obići sve zemlje regije i osobno se uvjeriti u sigurnosne izazove s kojima se suočavaju te provjeriti spremnost na suradnju s Alijansom.

Odnosi BiH s NATO-om trenutačno su zamrznuti na točki na kojoj je ta zemlja bila i prije desetljeća kada je postala članicom programa "Partnerstva za mir". Dalje napredovanje BiH ka članstvu u Alijansi je blokirano zbog protivljenja dužnosnika iz reda bosanskih Srba.

Predvođeni sadašnjim predsjedateljem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom oni odbijaju sudjelovati u donošenju Godišnjeg plana reformi (ANP) što je preduvjet za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u.

Zbog sukoba oko napredovanja ka članstvu u NATO-u blokiran je i cjelokupni proces uspostave vlasti u BiH na državnoj razini na temelju rezultata izbora iz listopada 2018. godine.

General Wolters nije želio komentirati te unutarnje političke sukobe u BiH kazavši novinarima tek kako je svjestan razloga zbog kojih nije uspostavljeno Vijeće ministara BiH ali i kako mu je važno to da se u Ministarstvu obrane BiH nastavljaju poduzimati dalji koraci koji će dovesti do još bolje suradnje s NATO-om.

"Učinit ćemo sve što je nužno kako bi dali novu energiju toj suradnji", kazao je Wolters.

Odao je posebeno priznanje BiH zbog sudjelovanja njenih vojnika u mirovnoj operaciji u Afganistanu. Podsjetio je kako je kroz višegodišnje rotacije kroz tu misiju već prošlo oko tisuću i pol bosanskohercegovačkih vojnika.

BiH u toj misiji predvođenoj NATO-om ima stalni kontigent od oko 60 ljudi.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo