MAGNITUDA 7.3

VRLO JAK POTRES UZDRMAO VENEZUELU U Caracasu masovna evakuacija stambenih zgrada, nakratko izdana i uzbuna zbog mogućeg tsunamija

 EMSC / Google Maps

Vrlo snažan potres magnitude 7.3 pogodio je u srijedu navečer po hrvatskom vremenu sjeverno priobalno područje Venezuele, a seizmolozi iz Pacifičkog centra za upozorenja izdali su uzbunu zbog mogućeg tsunamija koji prijeti obalama Venezuele, Grenade te Trinidada i Tobaga. Tu uzbunu su nakon nekog vremena povukli.

Lokalni mediji javljaju da se podrhtavanje osjetilo i u glavnom gradu Caracasu te da je ondje naređena evakuacija niza stambenih zgrada, no zasad nema informacija o eventualnim žrtvama ili materijalnoj šteti.

Potres je zabilježen u 17:31 po lokalnom vremenu (23:31 po hrvatskom), a epicentar je bio 38 kilometara sjeveroistočno od Carupana, grada u venezuelskoj pokrajini Sucre. Potencijalno povoljna vijest je da je hipocentar bio 123 kilometra ispod površine, što se smatra relativno dubokim, a to znači i da je razorni potencijal potresa manji.

Seizmolozi američkog USGS-a prvotno su izvijestili da je magnituda podrhtavanja bila 7.0, no kasnije su je revidirali na 7.3, dok seizmolozi u samoj Venezueli spominju znatno nižu magnitudu od 6.3. Računalni modeli USGS-a sugeriraju da je ovo podrhtavanje moglo osjetiti gotovo 17 milijuna ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:18