BOLESNO

VRLO OKRUTNA PRAKSA Političke zatvorenike u tajnim zatvorima bacali lavovima, tigrovima i hijenama kako bi iskamčili priznanje

 REUTERS

Velike mačke dugo su se u Etiopiji koristile kao važan simboli moći, no smatralo se da su dani njihova korištenja kao alata za zastrašivanje završili svrgnućem etiopskog cara Hailea Selasija prije 44 godine, piše britanski The Times.

Reformist

No, nastavlja list, sada se doznalo da su lavove, tigrove i hijene koristili u mučenju političkih zatvorenika u tajnim zatvorima u Etiopiji.

Barem to tvrdi reformistički premijer zemlje Abij Ahmed.

“Sobe-kavezi u kojima su osumnjičenici bacani predatorima kako bi se iz njih izvukla priznanja su izvan poimanja, može ih se usporediti sa scenom iz filma ili romana”, rekao je Ahmed novinarima.

“Teško je vjerovati da se to događalo u današnjoj Etiopiji, no životinje su držane kraj zatvorenika i koristilo ih se kako bi ih prisilili na priznanje ili kao alat zastrašivanja”, tvrdi Abij Ahmed koji je obećao da će ukinuti tu srednjovjekovnu praksu te nastaviti s borbom protiv korupcije u zemlji i uvođenjem promjena.

Ahmed se referirao na događaje u etiopskoj regiji Somali, drugoj najvećoj u toj zemlji, te na Abdija Mohameda Omara, donedavnog predsjednika te regije koji je uhićen zbog zloupotrebe ljudskih prava i poticanja nasilja. Terete ga da je uspostavljao tajne centre za mučenje u kojima se rješavao opozicije. Vladao je 15 godina.

Abij Ahmed (42), novi premijer, na vlasti je od travnja i promjene koje uvodi su vrtoglave. Obnovio je diplomatske veze s Eritrejom, pustio tisuće političkih zatvorenika i obećao otvoriti zemlju stranim investitorima.

Projekcija

Zahvaljujući tome, dobio je pohvale međunarodne zajednice i privukao interes investitora, no nedavni etnički nemiri u toj zemlji doveli su do raseljavanja 2,8 milijuna ljudi. U istočnoj regiji, koja graniči sa Somalijom, vlada se godinama borila sa secesionistima sve dok nije proglašeno unilateralno primirje, kao gesta na premijerovu mirovnu agendu. “Nadam se da je uhićenje Abdija početak pravde za žrtve ozbiljnih zločina u toj regiji”, poručili su iz Human Rights Watcha.

Haile Selasie bio je među onima koji su držali velike mačke kako bi projicirao dojam nepobjedivosti te su ga neprestano čuvali lavovi i gepardi. Lav je krasio etiopsku zastavu sve dok Haile Selasie nije izgubio vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:42