MEMORIJALNI KOMPLEKS

VUČIĆ I DODIK NAJAVILI IZGRADNJU SPOMENIKA KOD JASENOVCA 'Tako bi djeca iz Srbije, BiH, ali i iz Hrvatske mogla učiti kakvo se zlo tamo dogodilo'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 22.12.2018. u 17:56

Milorad Dodik (L), president of the Republika Srpska, and Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic attend the official celebration ceremony of Republika Srpska Statehood Day in Banja Luka, Bosnia and Herzegovina, January 9, 2015. Bosnian Serbs organised celebrations of the Statehood Day of their half of Bosnia despite the constitutional court's ruling to change the date for the holiday which was found to discriminate against other ethnic groups because it is also celebrated as an Orthodox holiday. REUTERS/Dado Ruvic - RTX21MM7
Dado Ruvić / REUTERS

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Beogradu gdje su se, između ostalog dotaknuli teme Jasenovca. Najavili su ondje graditi kompleks u znak sjećanja na zločine nad Srbima.

- Izgradit ćemo kompleks u znak sjećanja na zločine nad Srbima u Jasenovcu, da naša djeca vide i znaju što se tamo događalo - rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Dodao je da se zapravo radi o ideji ‘zajedničkog spomenika’ da se ‘u Donjoj Gradini izgradi novi Memorijalni kompleks i muzej, s mogućnošću najboljih i najsnažnijih video zapisa iz vremena Drugog svjetskog rata - piše Blic.

- Na taj način bi djeca iz Srbije, BiH, ali i iz Hrvatske mogla učiti kakvo se zlo dogodilo u Jasenovcu jer mi ne želimo prihvatiti fabriciranje činjenica i izmišljanje istina. Želimo to jer se borimo da takve stvari ne odu u zaborav, a ne zato što nekoga želimo mrziti - rekao je Vučić.

Istaknuo je da dogovor između Beograda i Prištine nije ni blizu, da su razlike velike i da potpuno različito vide sve što se dešavalo na Kosovu i Metohiji. Dodao je i da je nemoguće da bilo koje rješenje dođe bez Amerike i Rusije, uz posredstvo EU. Godinu na izmaku smatra jednom od najboljih godina u suvremenoj povijesti po pitanju ekonomije. Ponovio je da će Srbija činiti sve da očuva mir i stabilnost, te da će nastaviti izdvajati za pomoć Republici Srpskoj koja će u budućnosti biti veća. Razgovarali su i o izgradnji autoputa Beograd - Bijeljina - Doboj - Banjaluka, kao i o drugom dijelu puta ka Sarajevu.

Milorad Dodik je rekao da podržava Vučićevu ideju o izgradnji memorijalnog kompleksa, uz opasku da je ‘Jasenovac najveći mrtvi grad Srba’. Dodao je da su odnosi Srbije i BiH, kao i oni s Republikom Srpskom, vjerojatno najbolji do sada, piše Blic.

Dodik je rekao da nije optimist što se tiče skorog formiranja institucija BiH. Smatra da u ‘Sarajevu postoji opstrukcija Bošnjaka’. Naveo je da je iz EU stigla preporuka da se organi vlasti što prije formiraju, no on ne vjeruje da će se to dogoditi kroz iduća tri do četiri mjeseca.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo