POZNAT DATUM?

VUČIĆ I PUTIN IDUĆI TJEDAN U MOSKVI Beogradski mediji javljaju o sastanku, ali iz Kremlja još nema službene potvrde

 Profimedia, TASS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarat će 2. listopada u Kremlju s ruskim šefom države Vladimirom Putinom, javili su u petak iz Moskve beogradski mediji, pozivajući se na diplomatske izvore.

Više detalja o tom susretu i mogućim temama zasad nije poznato, a prema saznanjima iz Kremlja, na koje se poziva agencija Beta, Putin i Vučić neće se poslije razgovora obraćati novinarima.

Susret Putin-Vučić najavljivan je u posljednje vrijeme više puta, ali to iz Kremlja nisu potvrdili.

Početkom rujna u diplomatskim krugovima bio je najavljen i Putinov dolazak u Beograd tijekom jeseni, ali je glasnogovrnik ruskog predsjednika tad rekao kako odluka o posjetu Srbiji još nije donijeta.

Veleposlanik Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je početkom rujna da će ruski predsjednik posjetiti Srbiju u "listopadu ili studenom", no Kremlj je ubrzo opovrgnuo svog diplomata.

"Ne, za sada ne", odgovorio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje novinara je li poznat datum posjeta ruskog šefa države Srbiji.

Vučić se zadnji put sastao s Putinom u svibnju, tijekom dvodnevnog posjeta Rusiji, kada je u Moskvi nazočio vojnom mimohodu u povodu Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu.

U međuvremenu, ruski je veleposlanik u Beogradu naglasio kako će se "listopadski posjet Vučića Moskvi održati u važnom vanjskopolitičkom trenutku".

"Naše uzajamno djelovanje je isključivo pozitivno. Usmjereno je k jačanju odnosa naših zemalja koji su stupili u fazu ekonomskog uspona i nacionalnog preporoda", istaknuo je ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Čepurin poslije nedavnog sastanka s Vučićem.

Čepurin je tada ocijenio kako sastanak Vučića i Putina potvrđuje i dobre osobne odnose i njihovo uzajamno poštovanje, ali da dobri odnosi Moskve i Beograda nisu prepreka i za dobre podnose Beograda i trećih zemalja, pa tako ni za donose s EU.

I srbijanski predsjednik priopćio je ranije kako je ruski šef države prihvatio njegov poziv da "do kraja godine" posjeti Srbiju.

Vučić je Putina očekivao u studenom, na vojnom mimohodu u povodu 100. obljetnice pobjede savezničkih snaga u Prvom svjetskom ratu, a o tom očekivanom posjetu pisali su i beogradski mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:30