PORUKA IZ VATIKANA

VUČIĆ NAKON RAZGOVORA S PAPOM 'Jako je bitna uloga Svete Stolice u razgovorima Srba i Hrvata. Moramo više poštivati jedni druge'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.09.2019. u 16:53

Pope Francis meets with Serbian President Aleksandar Vucic during a private audience at the Vatican, September 12, 2019. Andrew Medichini/Pool via REUTERS
Andrew Medichini / REUTERS

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u četvrtak poslije razgovora s papom Franjom u Vatikanu da je "jako bitna" uloga Svete Stolice u razgovorima o budućnosti odnosa Srba i Hrvata, te istaknuo kako bi kao šef države volio da papa posjeti Srbiju, ali da je to pitanje o kojem odlučuje Srpska pravoslavna crkva.

"Jasno je svima da nas povijest i prošlost dijele, da imamo potpuno drugačiji pogled na ono što se događalo ... Plašim se da ćemo, ako ne budemo odgovorni i ako budemo govorili o prošlosti, sve druge ojačati, a sebe oslabiti", rekao je Vučić, sugerirajući da "moramo više poštivati jedni druge".

Vučić je beogradskim novinarima poslije razgovora s poglavarom Rimokatoličke crkve rekao da je jedna od tema bila i neophodnost popravljanja odnosa između Srba i Hrvata i istaknuo kao "jako bitnu" ulogu Vatikana u budućim srpsko-hrvatskim odnosima.

"Jako je bitna je uloga Svete Stolice u razgovorima Srba i Hrvata", ocijenio je Vučić, ne navodeći detaljnije pojedinosti iz razgovora s papom i aktualnim pozicijama i stajalištima Zagreba i Beograda.

Vučić je, kako navodi, s papom razgovarao i "o položaju katoličke zajednice u Srbiji", s obzirom da u Srbiji živi oko 5,1 posto katolika, posebno istaknuvši položaj Beogradske nadbiskupije, te poštovanje koje uživa nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar.

Srbijanski predsjednik naglasio je kako Vatikan želi mirno rješenje između Kosova i Srbije, te da će u tom pogledu čuvati svoju poziciju, s obzirom da Sveta Stolica nije priznala neovisnost Kosova.

Komentirajući mogućnost da papa posjeti Srbiju, Vučić je rekao da o tome ne odlučuje on.

"Ako biste pitali mene kao predsjednika - ja bih volio da papa posjeti Srbiju, ali to je uvijek pitanje za našu crkvu", istaknuo je Vučić, navodeći da je papi prenio pozdrave patrijarha Irineja, te da će prenijeti uzvratne pozdrave poglavara Svete Stolice čelniku SPC-a.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo