ANALIZA SRBIJANSKOG PREDSJEDNIKA

VUČIĆ O HARADINAJEVOJ OSTAVCI 'Nema mjesta euforiji, to je samo politički trik, on će se iz Haaga vratiti kao veliki junak...'

Ramush Haradinaj i Aleksandar Vučić
 Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u subotu da "nema mjesta euforiji" zbog ostavke kosovskog premijera Ramusha Haradinaja koju je nazvao "političkim trikom", ocijenivši da će se u dogledno vrijeme samo dodatno nastaviti pritisci na Srbiju da prizna neovisnost Kosova.

"Ostavka Ramusha Haradinaja je samo politički trik koji mu treba donijeti još veću popularnost. On sada postaje junak, a svi njegovi ostali politički rivali nedostojni njega, velikog vođe. Srbija mora reagirati smireno, razborito, odmjereno i bez euforije jer razloga za slavlje nema", rekao je Vučić u obraćanju javnosti nakon što je u petak Haradinaj podnio ostavku uz obrazloženje da je pozvan u Haag kao osumnjičenik za zločine na Kosovu tijekom sukoba 1990-ih.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj podnio je u petak poslijepodne neopozivu ostavku i obrazložio je pozivom specijaliziranog vijeća u Haagu za zločine počinjene na Kosovu 90-ih da se javi na saslušanje u svojstvu osumnjičenika.

"Podnosim neopozivu ostavku na dužnost premijera Republike Kosova. Razlog je što sam dobio poziv specijaliziranog vijeća u Haagu kao osumnjičenik", priopćio je Haradinaj, naglasivši kako u Haag "ne ide premijer Kosova pred sud, niti država Kosovo, nego ide Ramush Haradinaj kao običan građanin".

Vučić je ocijenio da će Haradinaj sljedećeg tjedna otići u Haag, ali će ga "pustiti poslije 48 sati i vratit će se kao veliki heroj, a popularnost će mu rasti", a život Srba na Kosovu "bit će još teži".

"S druge strane, on (Haradinaj) time želi osigurati uvjerljivu pobjedu najtvrđe struje, a na izborima u rujnu ili listopadu učinit će sve da se vlada u Prištini formira bez srpske liste", rekao je Vučić.

On je ocijenio da će to biti "veliko ujedinjavanje" unutar albanske političke scene na Kosovu i korak ka ujedinajvanju s Albanijom, ali da u tom razdoblju neće biti ukinute pristojbe Prištine na robu iz Srbije "koje su stvorile problem".

Vučić je uvjeren u namjeru da "iz ove političke igre Haradinaj iziđe snažniji", te da u toj preraspodjeli političkih snaga u Prištini "za Srbe mnogo mjesta nema".

Srbijanski predsjednik sugerirao je kako "nema razloga ni za radost, ni za euforiju" zbog posljedica koje dolaze poslije tog čina, a ponajprije zbog toga "kako će se Albanci i međunarodna zajednica odnositi prema srpskom narodu i Srbiji".

"Plašimo se da politički razvoj događaja ide u smjeru daljnjeg odlaganja dijaloga između Beograda i Prištine", rekao je Vučić.

Vučić je ocijenio i da će uslijediti još snažniji pritisci međunarodne zajednice na Srbiju "da prizna neovisnost takozvane Republike Kosovo". Predsjednik Srbije istaknuo je da bi međunarodni pritisak za ukidanje kosovskih carinskih pristojbi "bio dobar signal koji bi značio otpočinjanje pregovora" i put ka miru i stabilnosti.

"Ukoliko netko iz međunarodne zajednice ne napravi pritisak da se pristojbe ukinu, nema ništa od nastavka razgovora u Bruxellesu", rekao je Vučić.

Srbijanski predsednik ponovio je da se zalaže za uspostavljanje ekonomske zajednice na zapadnom Balkanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:47