SRBIJA PRED POLITIČKIM ISKUŠENJIMA

Vučić pozvao sunarodnjake u regiji da probleme rješavaju pravnim sredstvima

Aleksandar Vučić
 AFP

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zatražio je od predstavnika Srba u BiH i Crnoj Gori da sve probleme rješavaju pravnim sredstvima i kroz institucije sustava, te da ne pridonose destabiliziranju regije.

"Ja razumijem njihovu bojazan i sve probleme s kojima se suočavaju, ali ih molim da sve što rade rade na pravni način i kroz institucije sustava", rekao je Vučić poslije sastanka s predstavnicima Srba u regiji, komentirajući krizu u BiH i stajališta dužnosnika iz RS u povodu spornih odluka Ustavnog suda BiH o upisu vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem.

Naglasivši kako se "Srbija nalazi pred velikim političkim iskušenjima i to u trenutku kada je ekonomski najsnažnija u posljednjih 50 godina" i kad njezina ekonomija "uvjerljivo najbrže napreduje u regiji", Vučić je poslije sastanka s predstavnicima Srba zatražio da imaju na umu "da je najveći uspjeh Srbije u tome koliko dugo može sačuvati mir i stabilnost". Upozorio ih je da svojim potezima ne utječu na destabiliziranje regije.

Vučić je također istaknuo da Srbija podržava Daytonski sporazum.

Ustavni sud BiH poništio je nadležnosti Republike Srpske nad javnim poljoprivrednim zemljištem, proglašavajući ga državnim, nakon čega su Srbi najavili povlačenje iz svih institucija BiH, a srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio je da BiH u proljeće 2021. neće postojati ako se ne vrati na daytonske pozicije.

Dodik je poslije današnjeg sastanka u Beogradu ocijenio da se odlukom Ustavnog suda BiH "zašlo u imovinu RS" i to nakon nekoliko presuda po kojima imovina pripada entitetima BiH.

Ocijenio je kako je time "pređena crvena linija", ustvrdivši da "to podržavaju zapadne zemlje".

Sastanku u predsjedništvu Srbije nazočili su patrijarh srpski Irinej, Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, te jedan od vođa oporbenog Demokratskog fronta iz Crne Gore Andrija Mandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:26