'ZA TANGO JE POTREBNO DVOJE'

VUČIĆ PREDSTAVIO RJEŠENJE ZA PROBLEM KOSOVA 'Ne znam hoće li dobiti podršku naroda, ali ovako će uvijek ostati izvor sukoba i problema'

Aleksandar Vučić
 Dimitar Dilkoff/Pool / REUTERS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se zalaže za razgraničenje sa Albancima na Kosovu.

- Da imamo teritorij za koji se ne zna tko ga kako tretira i što kome pripada - to je uvijek izvor potencijalnih sukoba i problema. Ja se zalažem i to ne krijem, svakako se zalažem i to je politika koju predstavljam, a da li će ona dobiti podršku naroda ili ne, ali ja se zalažem za razgraničenje sa Albancima", rekao je Vučić, prenosi b92 pisanje Tanjuga.

Hoće li biti uspjeha u tome, kako je rekao, ne zavisi od Srbije i dodao je da je za “tango potrebno dvoje”.

Rješenje za Kosovo i Metohiju, ako ga bude, istaknuo je, mora biti sveobuhvatno, a ne jednostavno, niti uprošćeno, kako neki zamišljaju.

Rekao je da, za razliku od Thaçija i Haradinaja i pojedinih zapadnih predstavnika, i onih u domaćoj javnosti koji sve znaju, a nisu nijednom razgovarali niti prisustvovali bilo kakvim razgovorima, ne želi iznositi neke stvari, jer bi time rušio srpsku poziciju i "otvarao karte".

- Nisam neodgovoran i neću izlaziti s 'veličanstvenim patriotskim izjavama'", rekao je Vučić i dodao da zna svoj posao i da ga radi u najboljem interesu Srbije.

Vučić je rekao da će nedvosmisleno reći što misli kada bude bilo blizu nekog opiplijivog rešenja.

- To mora biti sveobuhvatan plan koji se tiče mnogo toga, i ne jednostavan ili uprošćen kako neki zamišljaju, rekao je i naglasio da ne može govoriti o čemu pregovara sa kosovskim Albancima, jer bi tako otvorio karte Srbije u pregovorima.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi u srijedu je izjavio kako neće biti podjele Kosova niti autonomije za Srbe. Na konferenciji za medije kosovski predsjednik je rekao da je pod korigiranjem granica podrazumijevao samo to da se Preševska dolina pripoji Kosovu, ali da istodobno ne bude podjele Kosova niti autonomije za kosovske Srbe, prenijeli su ranije beogradski mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:55