IZ RUSIJE S LJUBAVLJU

VUČIĆ PROCVJETAO NAKON SASTANKA S PUTINOM 'Sve što sam tražio, to sam i dobio, ali ima detalja o kojima ne mogu govoriti'

 Profimedia, Sputnik

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u utorak nakon susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi kako je dobio sve što je tražio navodeći kako ne može govoriti o svim detaljima.

"Sve što sam tražio, dobio sam", rekao je Vučić navodeći da su razgovori bili vrlo detaljni, ali da "ne može o govoriti" o svim detaljima.

„Naišli smo na razumijevanje, iskren i prijateljski stav Putina prema srpskom narodu i državi. Zahvalan sam predsjedniku Putinu na tom stavu. Razgovarali smo i o situaciji u regiji, poziciji Srbije prema NATO-u“, prenosi Vučićevu izjavu nakon sastanka ruski portal Sputnjik.

Vučić je je naglasio vojnu neutralnost Srbije i rekao da je bilo razgovora o brojnim temama, među ostalim i o gospodarstvu i opskrbi plinom.

"Radimo na jačanju naše vojske i vojno smo neutralni. Razgovarali smo o važnim ekonomskim odnosima, o angažmanu ruske državne željeznice u Srbiji, o ’Turskom toku‘, jer nam treba sve više plina. Ukoliko bi bilo problema s Ukrajinom, želimo primati plin preko Bugarske iz ’Turskog toka‘“, rekao je Vučić.

"Detaljno i temeljito smo, za dva sata razgovora, 50 minuta razgovarali o Kosovu. Pričao sam o situaciji ukoliko bi se provokacije nastavile, ukoliko bi postojali bilo kakvi napadi na naš narod na Kosovu. Pričali smo o situaciji u regiji i u BiH i u Republici Srpskoj, o situaciji poslije referenduma u Makedoniji. Ne postoji regionalna tema koju nismo detaljno analizirali“, izjavio je Vučić.

Kako javlja srbijanska novinska agencija Tanjug Putin je rekao Vučiću kako "moraju razgovarati o stanju u regiji" Balkana te da je zadovoljan rastom robne razmjene između dviju zemalja i razinom ruskih ulaganja u gospodarstvo Srbije.

Vučić je novinarima u Moskvi, nakon sastanka s Putinom, rekao da je ruskog šefa države "do najsitnijih detalja" upoznao s kompletnom situacijom na Kosovu, s kojim Srbija ima napete odnose, o tome šta veliki svjetski igrači žele, kakva je uloga Rusije i kakvu potporu Srbija očekuje, prenose ruski i beogradski mediji.

Upitan je li Putina upoznao s „planom o razgraničenju“ Srbije i Kosova, Vučić je rekao kako nema što pričati o planu koji su odbacile i zemlje EU i Albanci i Srbi.

„Mislio sam da je to (razgraničenje) racionalno rješenje, ali nitko drugi to nije mislio. Pričao sam o situaciji, o strahovima koje imam ukoliko bi se provokacije nastavile i ukoliko bi postojali bilo kakvi napadi na život i imovinu našeg naroda na Kosovu i Metohiji“, rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da je s Putinom razgovarao "i o nekim konkretnim koracima", napomenuvši kako o njima "ne može govoriti", ali da je "zahvalan Putinu za podršku" koju pruža Srbma i Srbiji.

Na svom Twitter računu poslije razgovora u Kremlju Vučić je objavio da je jako zadovoljan odnosima dviju država.

"Veoma sam zadovoljan razvojem naših odnosa i to je sve rezultat naših otvorenih, konstruktivnih i plodotvornih razgovora. Odnosi Rusije i Srbije na međunarodnom planu su veoma dobri", naveo je Vučić na Twiteru.

Vučić je, prema izvještaju Sputnjika, ocijenio i da Srbija "zahvaljujući predsjedniku Putinu" ima "podršku u mnogim međunarodnim forumima“.

Vučić je najavio da Putin dolazi u Srbiju, a datum posjeta bit će poznat "za dva do tri tjedna".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:06