HITNI POVRATAK IZ BRUXELLESA

DOK SE VUČIĆ OBRAČUNAVAO S PROTIVNICIMA, PREMIJERKA BRNABIĆ JE SAMO STATIRALA I DODAVALA MU PAPIRE Predsjednik Srbije podivljao: 'Bijednici jedni!'

 
Kosovska Mitrovica, policija na mjestu ubojstva Olivera Ivanovića, Aleksandar Vučić u krugu
 Erkin Keci / Marko Djurica / Profimedia, Abaca / Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima nakon hitne sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost, održane nakon ubojstva jednog od političkih čelnika kosovskih Srba Olivera Ivanovića jutros u Kosovskoj Mitrovici.

- Za državu Srbiju ovo je teroristički čin i u skladu s tim ćemo se prema tome i odnositi, rekao je Vučić, koji je danas zbog ubojstva na Kosovu prekinuo posjet Bruxellesu te se hitno vratio u Beograd.

- Počinitelji ovog ubojstva bit će uhvaćeni. Ako ih ne pronađu oni koji to moraju učiniti, onda ćemo ih uhvatiti mi, dodao je Vučić.

Izvijestio je kako je na sjednici Savjeta dogovoreno i upućeno pismo organima Eulexa i Unmika sa zahtjevom da državni organi Republike Srbije sudjeluju u provođenju istrage na teritoriji Kosova i Metohije.

Naveo je da su ubojice ostavile određene tragove, i da je to razlog zašto Srbija traži aktivno sudjelovanje u istrazi.

- Zato što smo uvjereni da bi to značilo i otkrivanje istine o ubojstvu Olivera Ivanovića. Pronaći ćemo ubojicu ili ubojice. Nemam ovlasti da u ovom trenutku govorim o saznanjima kojim raspolažemo. Ne želim spekulirati, ali ima zanimljivih detalja koji ukazuju na moguće počinitelje - rekao je Vučić.

- Ubijen je čovjek koji je roditelj, suprug i koji sasvim sigurno nije bio netko tko je pozivao na sukob Srba i Albanaca. Tko god da je ubio Olivera Ivanovića nije Srbin, pa makar imao srpsko ime i prezime. Srbi u sjevernom dijelu misle da je sve došlo s južnog teritorija. Namjerno je automobil ostavljen u južnoj Mitrovici. Netko je sve ovo dugo osmišljavao - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije nije stao na tome, nego je i optužio neke u Srbiji da rade protiv svoje države time što svaljuju optužbe za ubojstvo na svoju državu.

- Onima koji sve u Srbiji znaju i koji žele vršiti političke optužbe mogu samo reći: bijednici jedni, jadnici jedni, vi koji radite sve protiv svoje zemlje, koji ste se toliko napljačkali i tražite načine kako da dođete na vlast.

Vučić je rekao da je delegacija Srbije u Bruxellesu prekinula razgovore u okviru dijaloga, jer tvrdi da je besmisleno razgovarati uz svakodnevne prijetnje i poručio Kadriju Veseljiju, kako je rekao, 'pravom gospodaru na Kosovu', da neće ostvariti prijetnje i stići do Niša.

- Niš će ostati lijep grad koji mogu posjetiti kao turisti. A to da dolaze s vojskom, to neka zaborave, zaključio je Vučić. Inače, tijekom govora predsjednika premijerka Srbije Ana Brnabić je stajala pokraj njega i nije zucnula ni riječ, nego je Vučiću samo dodavala papire.

To je u objavi na svojem Twitteru profilu primijetila i bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

Podsjetimo, na Ivanovića je pucano jutros oko 8.15 sati, a u lokalnu bolnicu dovezen je bez znakova života i unatoč naporima liječnika da ga reanimiraju, podlegao je ozljedama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:55