REAKCIJA IZ BEOGRADA

VUČIĆ 'Želio bih pitati EU kakvo je to pravosuđe koje ukida presudu Glavašu'

 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić u četvrtak je ocijenio odluku Vrhovnog suda RH kojom je ukinuta presuda Branimiru Glavašu kao sasvim neshvatljivu, javlja Tanjug.

- Situacija je za naš narod u Hrvatskoj, ali i zapadno od Drine sve teža i kompliciranija, ali naš je posao da odluke donosimo odgovorno i racionalno, da ne pokazujemo tu vrstu mržnje, koju na drugom mjestu osjećamo. Mi moramo reagirati odgovorno, ozbiljno i mirno, poručio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

- Pokušat ćemo razgovorom i dijalogom rješavati probleme i stvari koje, moram priznati, više ne mogu razumjeti, dodao je Vučić.

- U skladu s tim, mi ćemo štititi nacionalni ponos i dostojanstvo i do posljednjeg trenutka čuvati stabilnost u regiji, jer to donosi ekonomski rast i bolji život, a ne sukobi, poručio je premijer Srbije.

Vučić je rekao da je mnogo srpske krvi proliveno i u Drugom svjetskom ratu i u ratovima devedesetih te da ne može nikome dozvoliti umanjivanje srpskih žrtava, ali da treba učiniti sve što se može da ih ne bude više u budućnosti.

- Naše je da damo sve od sebe, a Glavaš, Stepinac, poništene presude - ne razumijem, rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da bi želio pitati Europsku uniju kakvo je to pravosuđe koje ukida presudu Glavašu, i da li takvo pravosuđe žele za Srbiju, ali da se istovremeno boji da "oni sada imaju svoje probleme u Europi".

Srbija će, s druge strane, kako je naveo, braniti, čuvati i štititi svoju antifašističku prošlost, čuvat će uspomenu na ubijene u Drugom svjetskom ratu, ali neće gaziti po tuđim žrtvama.

- To je naša politika, i ma koliko teško bilo plivati u tome jasno vam je da je nemoguće podilaziti narodu koji bi želio mnogo oštriju reakciju. Mislim da reagiramo mudro i odgovorno u interesu naroda, zaključio je, uz poruku da odluke moraju donositi trezveno i mirno, "prije svega zbog Srba u Hrvatskoj", kako prenosi Tanjug.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:51