IZBORI U SRBIJI

VUČIĆU APSOLUTNA VEĆINA 'Hvala što ste mi dali više glasova nego Slobodanu Miloševiću'

Vučić i njegova Srpska napredna stranka osvojili su 48,8% glasova, tj. natpolovičnu većinu mandata
 AFP

BEOGRAD - Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka osvojili su oko 48,8 posto glasova pa bi u Skupštini Srbije trebali imati oko 158 mandata, procjena je beogradskog CESID-a, Centra za slobodne izbore i demokraciju. To bi značilo da su osvojili natpolovičnu većinu mandata, pošto u Skupštini Srbije sjedi 250 zastupnika.

Aleksandar Vučić je nakon objave izbornih rezultata održao press konferenciju

U 22 sata CESID je objavio da je druga koalicija oko Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića sa 14 posto glasova, a izborni prag prelaze obje demokratske stranke - DS Dragana Đilasa (5,9 posto) i Nova demokratska stranka Borisa Tadića (5,7 posto).

Najbliže cenzusu je DSS bivšeg premijera i predsjednika Vojislava Koštunice sa 4,1 posto. DSS je dosad bila jedina parlamentarna anti-europska stranka u Srbiji.

Čini se da LDP Čede Jovanovića definitivno ispada iz parlamenta jer osvaja tek 3,1 posto glasova.

Nakon što je objavljeno da je lista SNS-a osvojila više od pola mandata u Skupštini Srbije, predsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić zahvalio se biračima što su mu dali više glasova nego nekad Slobodanu Miloševiću:

- Hvala na povjerenju koje ste nam pružili, na ogromnoj energiji koju ste nam dali, na najboljem rezultatu u 25-godišnjoj parlamentarnoj historiji Srbije - rekao je Vučić.

To što su dobili više nego Miloševićeva lista devedesetih, za njega predstavlja dodatnu odgovornost, istaknuo je Vučić. Rekao je da će se truditi da radi više i odgovornije, poručujući da će ovoliko povjerenje iskoristiti za provođenje ekonomskih reformi.

- Siguran sam da ćete se često ljutiti, ali sve ću raditi u interesu građana Srbije - rekao je Vučić.

Nova vlada imat će mandat naroda da radi na ekonomskim reformama, a rezultate će se vidjeti već na polovici mandata, obećao je Vučić. "Izaći ćemo pred ljude, jer je važno da oni shvate u koliko teškoj situaciji se nalazimo i što moramo poduzeti", objavio je, najavljujući da će tražiti široku podršku za reforme.

Što se tiče vanjske politike, rekao je da će Srbija nastaviti svoj europski put, ali i suradnju sa svim svojim partnerima u svijetu, "Rusima, Amerikancima, Kinezima".

Najviše glasova u povijesti Srbije dosad je osvojio Slobodan Milošević na prvim višestranačkim izborima 1990: tada je sa Socijalističkom partijom Srbije osvojio 2,3 milijuna glasova ili 46,1 posto, što mu je zahvaljujući većinskom izbornom sustavu donijelo čak 77 posto mjesta u parlamentu i 194 zastupnika. Taj rekord Milošević više nikad nije dosegnuo. Već na idućim parlamentarnim izborima, u prosincu 1992., Milošević sa SPS-om osvaja 1,3 milijuna birača ili milijun manje nego 1990. Time je osvojio 28,8 posto glasova, što mu je donijelo 101 zastupnika ili 40 posto mjesta u parlamentu. Vučić je sada u apsolutnim brojkama osvojio puno manje, jer je manja bila i izlaznost.

Pravo glasa na ovim izborima imalo je 6.765.998 birača; izlaznost je bila oko 53 posto, što znači da Vučić nije osvojio više od 1,7 milijuna glasova. U postocima jest uspješniji od Miloševića, ali je manje ljudi ukupno izašlo glasati.

Vučićev SNS pobijedio i u Beogradu

Nešto manje uvjerljivo nego u ostatku Srbije, ali i dalje s izuzetnih 43,6 posto glasova Srpska napredna stranka pobijedila je i na lokalnim izborima u Beogradu. Demokratska stranka popularnog gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa teško je poražena sa osvojenih samo 15,8 glasova. Cenzus su još prešli Dačićev SPS i DSS Vojislava Koštunice, koji je ispao iz parlamenta na nacionalnoj razini. Nova demokratska stranka nekadašnjeg predsjednika Borisa Tadića je po prvim rezultatima sa 3,6 posto glasova ostala ispod crte, pokazali su rezultati CESID-a objavljeni iza 23 sata.

Na prošlim izborima 2012. Đilas je sa 36,2 posto glasova osvojio novi mandat i pobijedio SNS sa 24,3 posto, SPS je osvojio 8,9 posto a DSS 7,4 posto. Prvi put je 2012. ispod cenzusa pao LDP Čede Jovanovića, koji je najjače uporište imao baš u Beogradu. Ni sada nisu uspjeli preskočiti pet posto.

SNS je tako osvojio apsolutnu većinu mandata i u državi i u Beogradu. DS je ostao na vlasti samo još u Vojvodini, zato što su sada održani samo prijevremeni izbori za parlament i neke općine. Redovni lokalni i pokrajinski izbori, za većinu općina i pokrajinu Vojvodina, trebali bi se održati za dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:59