PERSONA NON GRATA

VULIN NAKON ŠTO JE U HRVATSKOJ PROGLAŠEN NEPOŽELJNIM 'Smeta im što govorim istinu, vrlo skoro mogu očekivati pravi državnički odgovor od Srbije'

Aleksandar Vulin
 Jure Mišković / CROPIX

Nakon što je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u subotu objavilo da je srpski ministar obrane Aleksandar Vulin u Hrvatskoj do daljnjega persona non grata, sam Vulin je u nedjelju ujutro u intervjuu za RTS rekao da 'vlastima u Zagrebu smeta to što Srbija govori istinu', najavljujući 'državnički' odgovor Srbije na potez Hrvatske.

Poručio je da je riječ o pokušaju da se ušutka nekoga tko Hrvatskoj, kako kaže, govori istinu.

- Najstrašnija istina o Jasenovcu je ne samo to što se dogodilo, već što sadašnja Hrvatska neće čak ni da se pokaje, neće da izrazi kajanje za ono što je učinila, rekao je Vulin ističući da on neće 'prestati govoriti istinu, onakvu kakva ona je'.

- Njemačka je to završila. Rekla je kajemo se za zločine iz Drugog svjetskog rata, ne dolazi u Mauthausen položiti vijence na grobove strijeljanih SS čuvara, a Hrvatska to radi u Bleiburgu. Teško je otići u Jasenovac na groblje poklane djece, a poslij toga u Bleiburg na groblje koljača te iste djece. Dok god ne shvate da to nije moguće, kako da ih ne podsjećate na to. Nas boli svako ovo podsjećanje, ali netko već jednom mora reći - kajemo se, nećemo u Bleiburg ići polagati vijence na grobove ustaša, poručio je Vulin.

Obrazložio je da su već nekoliko dana prije nego što je bilo govora o njegovom posjetu Mlaki, mjestu u okolici Jasenovca, hrvatski dužnosnici govorili o tome da su njegove izjave vrlo opasne.

- Nakon toga imamo informacije koje govore da se unutar vladajuće koalicije priprema nekakva zabrana mog dolaska, kaže Vulin.

Naveo je da nije ni planirao ići u Jasenovac, gdje komemoraciju u nedjelju održava hrvatska vlada.

- Zašto bih ja bio s hrvatskom vladom, gdje nema nijednog Srbina, nijednog Židova, nijednog Roma? Ja sam htio biti sa svojim narodom u obnovljenoj crkvi u Mlaki, tamo gdje su ustaše sabirale djecu i vodile na klanje u Jasenovac... Ja sam htio biti sa svojim narodom, a ne s hrvatskom vladom koju bojkotiraju svi Srbi, Židovi i Romi zbog toga što dopuštaju nekažnjeno oživljavanje ustaštva, rekao je Vulin.

Komentirao je i to što je njegova izjava da o njegovu mogućem posjetu Hrvatskoj može odlučiti samo vrhovni zapovjednik Vojske Srbije u Hrvatskoj doživljena kao neprimjerena.

- Smetale su njima moje izjave o Stepincu, smetaju im izjave o Jasenovcu, smeta im što podsjećam koliko su Srbi diskriminirani... To njima smeta. Ovo je bio povod. A, hajde i da razjasnimo taj povod. Zanimljivo je da im nije smetalo da ja u istoj rečenici kažem - o tome mogu odlučiti ja ili vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srbije Aleksandar Vučić, naveo je Vulin.

Istaknuo je da je riječ o proceduri te da se ministar obrane dužan, kada putuje – posebice kada taj put može imati političku težinu, konzultirati s vrhovnim zapovjednikom koji mu daje ili ne daje dozvolu.

- Mislio sam da je u Europi sloboda kretanja zajamčena, da se svatko može kretati ako nije počinio neko kazneno djelo. A ovo je samo procedura koja se odnosi na sve. Ali tražili su povod - ma smeta im Vučić, smeta im ime, smeta im što je vrhovni zapovjednik, smeta im što Srbija govori i smetaju im Srbi koji govore, istaknuo je.

- Srbija će reagirati na ovu provokaciju državnički, onako kako reagira jedna suverena, sigurna, stabilna država i to možete očekivati u najskorijem vremenu, istaknuo je Vulin.

Upitan o budućnosti odnosa dviju zemalja, Vulin je rekao da srpska strana uvijek pokušava da odnosi budu dobri.

- To što je Aleksandar Vučić istrpio nije htio ni na koji način istrpiti Jandroković... Ovdje on nije htio istrpiti nikakvu provokaciju, kao da je čekao povod da odmah prekine posjet, dodao je Vulin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:19