'LUKAVA PROPAGANDA'

Washington demantira ruske optužbe o povlačenju SAD-a iz još jednog nuklearnog sporazuma

Donald Trump i Vladimir Putin
 REUTERS

Sjedinjene Države, koji bi se ovaj tjedan trebale povući iz glavnog sporazuma o kontroli naoružanja, odbacile su ranije u utorak iznesene optužbe Rusije da se planiraju povući i iz međunarodnog ugovora o zabrani nuklearnih pokusa.

Washington je optužbu nazvao "lukavom sovjetskom propagandom".

Američki veleposlanik Robert Wood rekao je da je rusko kršenje ugovora već dobro uvježban obrazac.

- Moram odgovoriti na lukavu sovjetsku propagandu koju je ranije iznio naš ruski kolega. Jasno smo rekli da ćemo se pridržavati moratorija na testiranja nuklearnog oružja - izjavio je Wood.

SAD i njihovi saveznici u NATO-u kažu da bi Rusija, kako bi ispoštovala ugovor o INF-u, trebala uništiti svoju krstareću raketu SSC-8, za koju Washington tvrdi da krši ugovornu zabranu kopnenih raketa dometa od 500 do 5500 kilometara.

Wood je rekao da o Rusiji ovisi odluka hoće li se SAD povući iz sporazuma 2. kolovoza, ali i da je Rusija jasno poručila kako nema namjeru udovoljiti zahtjevima Washingtona.

- Nemamo razloga vjerovati da će Rusija početi poštovati sporazum. Oni trebaju odlučiti hoće li se priključiti postojećoj kontroli naoružanja ili ne. To ovisi o njima - izjavio je američki veleposlanik za Reuters.

Ruski diplomat ranije je rekao da se Sjedinjene Države planiraju povući iz Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT), a kao izgovor optužit će Rusiju za nepoštivanje nuklearnog ugovora.

SAD je potpisao, ali nije ratificirao Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT).

- Čini se da se propagandom lažnih tvrdnji o ruskom pridržavanju sporazumu nastoji pripremiti međunarodno mišljenje o povlačenju SAD-a iz CTBT-a i ponovno okriviti Rusiju za sve - rekao je ruski diplomat Andrej Belousov na konferenciji o razoružanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:29