JAČANJE ODNOSA

Xi i Putin u Rusiji otvaraju novo razdoblje partnerstva i prijateljstva

Kineski predsjednik Xi Jinping
 REUTERS

Kineski predsjednik Xi Jinping dolazi u srijedu u Rusiju u posjet koji bi trebao otvoriti novo razdoblje prijateljstva i ojačati ekonomsko partnerstvo dviju sila, u kontekstu sankcija i trgovinskog rata s Washingtonom, najavljuje agencija France presse.

Xija će u Kremlju primiti ruski predsjednik Vladimir Putin, a potom će za kineskog čelnika biti priređeno svečano primanje. Navečer će u kazalištu Boljšoj nazočiti svečanosti povodom 70. obljetnice uspostave odnosa između dvije zemlje.

Xi i Putin trebali bi nakon razgovora u Moskvi potpisati zajedničku deklaraciju o "jačanju odnosa, globalnom partnerstvu i strateškoj suradnji, koji ulaze u novo razdoblje".

Kineski predsjednik u četvrtak i petak sudjeluje kao počasni gost na Ekonomsku forumu u Sankt Petersburgu gdje će se okupiti čelnici i predstavnici oko 1800 ruskih i stranih tvrtki, njih iz oko 75 zemalja.

"Ovaj posjet je ključni događaj za naše bilateralne odnose", rekao je u utorak savjetnik Kremlja Jurij Ušakov, podsjećajući da je Sovjetski Savez bio "prva zemlja koja je priznala Narodnu Republiku Kinu, dan nakon njezina proglašenja " 1949.

On je istaknuo da će među ostalim stvarima na dnevnom redu biti riječi i o "odnosima Rusije i Kine s velikim zapadnim silama, među kojima i sa SAD-om".

Rusija, koja je snažno pogođena europskim i američkim sankcijama od 2014. uvedenim zbog ukrajinske krize i aneksije Krima "u razdoblju je okretanja od europskog tržišta prema kineskom", rekao je ruski analitičar Aleksandar Gabujev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:34