IZBORNA GODINA

Xi preuzima svu vlast. U stalni Politbiro dovest će sve bliske suradnike

 
Xi Jinping
 Mark Schiefelbein/Pool / REUTERS

Politička kultura Partije još je uvijek nezdrava, ustvrdio je jučer u svom članku u People's Dailyju, stranačkom glasilu, Wang Qishan, šef Glavne komisije za disciplinsku inspekciju (CCDI), tijela koje se već pet godina, od dolaska Xi Jinpinga na mjesto predsjednika, bavi antikorupcijskim istragama.

Prema mišljenju mnogih, nije slučajno što se glavni kineski istražitelj, prema vjerovanju drugi najmoćniji čovjek poslije Xija, oglasio upravo sada. Naime, u subotu je, navodno zbog "disciplinskih zloupotreba", dolijao moćni Sun Zhengcai, čelnik 25-članog Politbiroa i jedan od glavnih kandidata za ulazak u najmoćnije tijelo Komunističke partije, sedmeročlani Stalni odbor Politbiroa, na predstojećem kongresu Komunističke partije.

Slabi vodstvo

"Svi problemi otkriveni tijekom inspekcija reflektiraju slabljenje stranačkog vodstva, nedostatke u građenju stranke i nedostatne napore strogog provođenja partijske discipline. Koncepti Partije su nejasni, organizacija je opuštena, a disciplina mlitava. Sve proizlazi iz toga što je stranački unutarnji politički život neozbiljan i nezdrav", napisao je Wang i dodao kako će borba protiv korupcije biti "dugotrajan proces".

Mnogima nije trebalo dugo da na temelju Wangovih izjava i vijesti o Sunovu padu zaključe: Xi priprema teritorij za predstojeći Kongres i kreće u konačnu ofenzivu kako bi osigurao da ljudi koji će sjediti u najvažnijim foteljama u zemlji budu upravo njegovi, a sve kako bi navodno ostvario svoj ultimativni cilj: osvojio, suprotno tradiciji, i treći mandat u fotelji predsjednika.

Dakle, sada se njegova pet godina duga antikorupcijska kampanja, kojom je obećao počistiti i "muhe" i "tigrove", prvi put dotaknula aktualnog člana vladajućeg Politbiroa, i to njegova trenutačno najmlađeg člana. Sun Zhengcai (53), kojega su čak spominjali u kontekstu potencijalnog Xijeva nasljednika ili, pak, premijera nakon 2022. godine, u subotu je ostao bez titule stranačkog šefa Chongqinga, metropolisa u jugozapadnoj Kini. Svi dosadašnji pali "tigrovi" bili su bivši članovi Politbiroa, a od budućih političkih zvijezda izdvaja se Bo Xilai, baš Sunov prethodnik, koji sad služi doživotnu zatvorsku kaznu zbog korupcije i zloupotrebe ovlasti.

Otrovan utjecaj

Sun se godinama uspinjao po političkoj ljestvici. Dok je bio u upravi Pekinga, zapeo je za oko tadašnjem gradskom šefu Partije Jia Qinglinu i premijeru Wen Jiabaou, koji su ga predložili za ministra poljoprivrede. Sada su ga njegove godine i rang, član Politbiroa, učinili kandidatom za člana Stalnog odbora Politbiroa. No, znakovi njegova pada vidljivi su već mjesecima.

Njegovi su problemi počeli još u veljači. Tada ga je CCDI kritizirao jer nije uspio odstraniti "otrovan utjecaj" svog prethodnika Boa, a zatim je u lipnju istraga pokrenuta protiv He Tinga, šefa policije u njegovu gradu i zamjenika gradonačelnika Zhanga Guoqinga. Navodno se upravo njegovo ime spominje i u kontekstu te istrage.

Sunov pad, piše Bloomberg, naglašava Xijevu dominaciju uoči partijskog kongresa koji bi trebao odrediti ton njegovih idućih pet godina mandata. - Micanje Suna sugerira manevriranje prije promjene vodstva i ukazuje na to da predsjednik potpuno kontrolira političku situaciju - smatra Zhang Jian, profesor političkih znanosti na Sveučilištu u Pekingu.

Šef propagande

Pretpostavlja se da će Xi te premijer Li Keqiang ostati jedini isti članovi Stalnog odbora Politbiroa. Ostatak bi trebao biti nov, sve redom Xijevi ljudi, što Sun definitivno nije bio, a njegov nasljednik jest. Teza još više stoji ako se pobliže pogleda tko je Sunov nasljednik, Chen Miner. Xijev čovjek, njegov šef propagande u pokrajini Zhejiang od 2002. do 2007. godine. - Chen je blisko surađivao sa Xijem i pokazao je nepokolebljivu političku lojalnost, što je najvažnija preporuka za promaknuće pod Xijevim vodstvom - tvrdi Zhao Suisheng, direktor Centra za kinesko-američku suradnju na Sveučilištu Denver.

Kongres će biti, sve se čini, obilježen popriličnom neizvjesnošću zbog same Xijeve taktike, a ona se svodi na odmicanje od tradicije. Njeguje imidž tzv. core leadera, dakle potpune suprotnosti od ideje kolektivnog vodstva koja je dominirala kineskom politikom u proteklih 30 godina. Isto tako, ne libi se, kao što sada podsjeća u slučaju Suna, zatvarati kolege moćnike. - Svi znakovi ukazuju na smjer da Xi planira treći mandat nakon što 2022. godine istekne njegovih deset godina - uvjeren je Zhao.

Ekonomija se vratila na toliko željene stope rasta od 6,9 posto

Poziciju Xi Jinpinga uoči kongresa mogle bi ojačati i dobre ekonomske vijesti. Naime, u drugom kvartalu, u razdoblju od travnja do lipnja, kineska je ekonomija zabilježila rast od 6,9 posto, isto kao i u prethodna tri mjeseca, i više od prognoze analitičara od 6,8 posto.

- Državna ekonomija zadržala je momentum čvrstog i razumnog razvoja u prvoj polovici 2017. i postavila temelje za postizanje godišnjeg cilja i bolje izvedbe. No, moramo biti svjesni da ima još mnogo nestabilnih i nesigurnih faktora u inozemstvu te da kod kuće imamo dugoročne strukturalne kontradikcije - rekao je Xing Zhihong, glasnogovornik Državnog ureda za statistiku. Rast su u lipnju zabilježile i industrijska proizvodnja te prodaja.

Sve to moglo bi omogućiti Xiju da provede najavljene reforme, da Kineskoj središnjoj banci da veću ulogu u rješavanju rizika u financijskom sustavu i smanji dug državnih tvrtki. Kreditna agencija Fitch i dalje kineski rejting drži na A+, no upozorava da bi rastući dug mogao dovesti do "ekonomskih i financijskih šokova".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:38