DONESENE PRESUDE

Za napade na muzej Bardo i ljetovalište Soussa u Tunisu sedam kazni doživotnog zatvora

 Profimedia, TEMP Sipa Press

Sud u Tunisu dosudio je u subotu kazne doživotnog zatvora sedmorici počinitelja dva teroristička napada iz 2015., na muzej Bardo u glavnome gradu Tunisu te na hotel u ljetovalištu Soussa.

Ostali optuženici upleteni u napad osuđeni su na kazne zatvora između 16 godina do šest mjeseci, objavila je državna agencija TAP.

Ukupno je suđena 51 osoba, od kojih je 27 oslobođeno optužbi, a proces je trajao 18 mjeseci.

U napadu na Nacionalni muzej Bardo u 2015. godini ubijena je 21 osoba u Tunisu, a 38 je ubijenih u napadu na hotel Imperial Marhaba u Soussi, ljetovalištu 150 kilometara južno od glavnoga grada.

Odgovornost za oba napada preuzela je džihadistička skupina, tzv. Islamska država.

Ta dva napada počinjena u razmaku od tri mjeseca razorila su gospodarstvo Tunisa koji oko 8 posto svog BDP-a ostvaruje turističkim prihodima.

Napadi su imali još jednu ozbiljnu posljedicu jer su zakočili političke reforme u zemlji koja je prva počela masovne prodemokratske prosvjede, poznate kao Arapsko proljeće i jedina koja je uspjela provesti tranziciju.

Tunis je najsekularnija država u arapskom svijetu, no vlasti procjenjuju da se nekih 3000 njegovih stanovnika pridružilo Islamskoj državi ili nekoj drugoj džihadističkoj skupini u Iraku, Siriji i Libiji.

Turisti su se postupno počeli vraćati s jačanjem sigurnosti te je Tunis u 2018. privukao rekordnih 8,3 milijuna posjetitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:56