ON ODBACUJE I OVU OPTUŽBU

'ZABIO MI JE PENIS U LICE I UMIRAO OD SMIJEHA!' Trumpov kandidat za Vrhovni sud u sve većim problemima

 
Brett Kavanaugh
 Chris Wattie / REUTERS

Časopis The New Yorker u nedjelju je navečer objavio članak u kojem 53-godišnja Deborah Ramirez tvrdi da joj je kandidat za američki Vrhovni sud Brett Kavanaugh tijekom tuluma na Sveučilištu Yale koji se održao tijekom akademske godine 1983./84. prema licu gurnuo svoje genitalije. Ramirez je pozvala FBI da istraži slučaj.

Prema pisanju The New Yorkera, Ramirez je na Yaleu studirala psihologiju i sociologiju, a incident u pitanju se dogodio na tulumu u studentskoj spavaonici Lawrence Hall. Studenti su tada igrali igru koja je uključivala konzumaciju alkohola te je tijekom te igre u njezino lice gurnut penis.

Ramirez je rekla da je i ona te večeri pila, ali da se jasno sjeća da je Kavanaugh, tada tinejdžer, stajao njoj s desne strane te da ga je vidjela kako podiže i oblači svoje hlače. Dodala je da su joj se on i drugi studenti smijali u tom trenutku. "Brett (Kavanaugh) se smijao", rekla je The New Yorkeru. "Još uvijek mogu vidjeti njegovo lice, njegove kukove kako se kreću prema naprijed, kao kada ponovno oblačite svoje hlače."

Ovo je druga optužba za seksualno zlostavljanje na račun suca Kavanaugha te dolazi nakon što ga je profesorica na Sveučilištu Palo Alto Christine Blasey Ford optužila da ju je pokušao seksualno napastovati na srednjoškolskom tulumu koji se održao ranih 80-ih godina prošlog stoljeća. The Guardian piše da će i Kavanaugh i Ford u četvrtak svjedočiti pred Odborom za pravosuđe američkog Senata kako bi se očitovali o slučaju.

S obzirom na to da Republikanci u Senatu imaju minimalnu većinu (51 zastupnik nasuprot 49 zastupnika Demokratske stranke), druga optužba za seksualno zlostavljanje mogla bi poremetiti planove da Kavanaugha potvrde kao novog suca američkog Vrhovnog suda. Podsjećamo, Kavanaugh je nominiran da zamijeni suca Anthonyja Kennedyja, člana suda za kojeg se smatra da je često odlučivao u slučajevima koji su se ticali pobačaja i prava seksualnih manjina. Kavanaugh trenutno obnaša dužnost suca za prizive u okrugu Columbia, a prethodno je surađivao s tužiteljem Kennethom Starrom koji je poznat po tome što je agitirao da se opozove američkog predsjednika Billa Clintona.

Kavanaugh je nakon objave priče u The New Yorkeru putem ureda za medije Bijele Kuće porekao da se incident na tulumu dogodio. "Ovaj se navodni incident star 35 godina nije dogodio. Ljudi koji su me tada poznavali znaju da se on nije dogodio i to su rekli. Ovo je blaćenje. Radujem se svjedočenju u četvrtak kada ću reći istinu i obraniti svoje ime te reputaciju za karakter i integritet koju sam cijeli život gradio", rekao je sudac.

Bijela kuća je stala iza svog kandidata, a glasnogovornica Kerri Kupec je rekla da je nova optužba dio "koordinirane kampanje blaćenja koju provode Demokrati kako bi uništili reputaciju dobrog čovjeka". Najviše rangirana demokratska članica Odbora za pravosuđe Dianne Feinstein rekla je da se Kavanaughova nominacija treba odgoditi kako bi FBI mogao istražiti tvrdnje Ford i Ramirez.

Predsjednik Odbora Chuck Grassley rekao je da je za optužbe Ramirez doznao iz članka u The New Yorkeru te da niti Ramirez niti njezini odvjetnici nisu kontaktirali njegov ured. "U članku piše da su članovi odbora iz redova Demokrata znali za optužbe, ali da o njima nisu obavijestili Republikance iz odbora. Oni su čuvali informacije kako bi ih mogli objaviti u oportunom trenutku. Čini se kao da su više zainteresirani za političko rušenje nego za dvostranačku i nepristranu istragu optužbi", rekao je Grassley.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:01