BURA U SLOVENIJI

ZABRANILI MISU ZA NEROĐENU DJECU Katolička udruga: 'Ovo je kristijanofobija!'

Podprag (Velebit), 220114.Sveta misa za poginule branitelje kod crkve Sv.Frane u podpragu ispod Tulovih greda na Velebitu.Na fotografiji : Vojni kapelan Ivo Topalovic i i zupnik zupe Jesenice Don Ante Delic.Bozidar Vukicevic / CROPIX
 Bozidar Vukicevic / CROPIX

LJUBLJANA - Najveća slovenska bolnica zabranila je održavanje "mise za nerođenu djecu" koja se u u prostorima ljubljanskog Kliničkog bolničkog centra (KBC) trebala održati idućeg tjedna te pozvala bolničkog svećenika da je otkaže jer su "vjerski obredi u bolnici namijenjeni samo vjerskoj opskrbi bolesnika i njihove rodbine u vrijeme liječenja".

Kako u petak prenose slovenski mediji, vodstvo bolnice navelo je u izjavi za javnost da molitva za umrle tijekom postupka umjetnog prekida trudnoće i tijekom postupaka umjetne oplodnje, kako se je misa najavljivala u javnosti, nije u skladu s ustavom zajamčenim pravom na slobodno odlučivanje o rođenju djece te bi mogla pogoditi one koji su se odlučili za umjetni prekid trudnoće.

"Radi se o slobodnom odlučivanju o rođenju djece. Država za to osigurava mogućnosti, a zdravstvo načine i metode koje čovjeku mogu po njegovoj volji omogućiti začeće djeteta ili sprječavanje rođenja", navela je bolnica u obrazloženju.

Bolnički svećenik izjavio je da će se umjesto mise za nerođenu djecu održati redovna obična misa, ali da na to za koga će se tom prilikom moliti "nitko ne može utjecati".

Katolička udruga koja je pozivala na misu za nerođenu djecu navela je u reakciji da zabrana vjerskog obreda koji se redovno organizirao jednom godišnje i to već deset godina predstavlja izraz "kristijanofobije" te da se radi o " grubom napadu na vjersku slobodu".

Riječ je, naveli su u udruzi, o "nečuvenom miješanju države u poslove Crkve koja je ustavom odvojena od države", prenose slovenski mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:12