KORONAVIRUS

ZABRINJAVAJUĆE VIJESTI STIŽU IZ BRAZILA Brojke o zaraženima su alarmantne, fali medicinske opreme, a imaju i prvi prijavljeni slučaj među domorocima

 AFP

BRAZILIJA - Američki predsjednik Donald Trump i njegov brazilski kolega Jair Bolsonaro u srijedu su razgovarali o suradnji dviju zemalja u borbi protiv koronavirusa, na dan kada je brazilski ministar zdravstva upozorio na zabrinjavajuće stope zaraze i nedostatak medicinskog materijala u toj zemlji.

Dva predsjednika telefonski su razgovarala o medicinskoj i logističkoj suradnji, no nisu se doticali tema poput politika ograničavanja i karantene, izjavio je brazilski ministar vanjskih poslova Ernesto Araujo, tema zbog kojih su inače oba čelnika izazivala kontroverze u svojim zemljama.

Bijela kuća je rekla da su razgovarali o važnosti zajedničkog rada kroz grupu G-20, suradnji na razvoju cjepiva, kao i obnavljanju globalnog ekonomskog rasta.

Inače, u Brazilu rastu kritike na Bolsonarovo suočavanje s krizom.

Između ostalog, taj desničarski populist napao je guvernere saveznih država zbog "zaključavanja" koje uzrokuje gubitak radnih mjesta, umanjio je prijetnju koronavirusa nazivajući ga "malom gripom", a suprotstavio se i stavovima vlastitog ministra zdravstva o samoizolaciji i socijalnoj distanci.

Brazilski ministar zdravstva Luiz Henrique Mandetta izjavio je da su posljednji podaci o koronavirusu u toj zemlji vrlo zabrinjavajući te izrazio bojazan zbog nedostatka zaštitne i medicinske opreme..

Ministarstvo zdravstva priopćilo je u srijedu da je broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Brazilu porastao za 1.119, na 6.836, a broj umrlih za 39, na 240.

Mandetta je kazao novinarima da Brazil ima poteškoće s uvozom hitne medicinske opreme iz Kine, jer je SAD u Kinu poslao 23 zrakoplova za ukrcaj te opreme, čime je smanjen dio namijenjen Brazilu.

Podaci od srijede pokazali su da je brazilska proizvodnja u ožujku pala najviše u posljednje u tri godine, dok se valuta real našla na rekordno niskih 5,27 reala za jedan američki dolar.

Bolsonaro je pak u više navrata inzistirao da gospodarstvo i radna mjesta ne smiju biti zapostavljeni zbog borbe protiv koronavirusa.

Inače, Brazil je u srijedu zabilježio i prvi prijavljeni slučaj koronavirusa među domorodačkim stanovništvom, pri čemu stručnjaci upozoravaju da, ako se bilo koji član plemena zarazi virusom, domorodački način života u komunalnim zaseocima povećava rizik od zaraze, što naposljetku upućuje na potencijalne razorne posljedice.

Domorotkinja je medicinska radnica koja je bila u kontaktu sa zaraženim liječnikom, a jedina je osoba koja je bila pozitivna na koronavirus od 15 zdravstvenih radnika i 12 pacijenata testiranih nakon saznanja da liječnik ima virus, objavila je služba Sesai.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi koronavirus koji se širi mogao biti smrtonosan za oko 850 tisuća pripadnika domorodačkih plemena u Brazilu, koja su stoljećima desetkovana bolestima koje su donijeli Europljani, od malih boginja i malarije do gripe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:11