SIJE SJEME SUMNJE

Zadnja Trumpova vanjskopolitička ‘bomba‘: Skida oznaku tajnosti s podataka o stvarnom porijeklu korone?

Navodno će objaviti da je kineska vojska provodila istraživačke projekte koji su uključivali ‘uzgajanje opasnih koronavirusa‘
Članovi tima za hitne higijenske intervencije u Wuhanu provode ispitivanja na tržnici Huanan, zloglasnoj tržnici koja je povezana s prvim smrtnim stradavanjem o posljedica covida-19
 NOEL CELIS/AFP

Britanski se diplomati pripremaju da će Sjedinjene Američke Države na račun Kine uputiti ozbiljne optužbe koje su povezane s "opasnim" istraživanjem koronavirusa u Wuhanu, piše The Telegraph.

Smatra se da je predsjednik SAD-a na odlasku Donald Trump ustrajan u svojoj namjeri da u posljednjim danima svog mandata Kini zapapri zbog pandemije koronavirusa. Britanski izvori vjeruju da bi njegov državni tajnik Mike Pompeo mogao ukloniti oznake "povjerljivo" s podataka koje je američka obavještajna zajednica prikupila o Institutu za virologiju u Wuhanu.

Spomenuti britanski izvor Telegraphu je rekao da bi SAD mogao ustvrditi da je kineska vojska provodila istraživačke projekte koji su uključivali "uzgajanje opasnih koronavirusa" u nizu životinjskih vrsta u laboratoriju Instituta u Wuhanu.

Takve bi tvrdnje dovele do toga da će se mnogi pitati zašto bi kineska vojska bila uključena u takav projekt te je li projekt povezan s potencijalnim razvojem biološkog oružja.

Očekuje se da Washington neće otići toliko daleko da ustvrdi da je covid-19 potekao iz biološkog laboratorija, ali cilj je posijati sumnju.

Izjava Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Roberta O'Briena koju je isti dao u ponedjeljak nagnala je mnoge da pomisle da bi Amerika uskoro mogla optužiti Kinu.

- Svijet ne može nastaviti plaćati skupe cijene zbog svoje naivnosti i sukrivnje za neodgovorne i štetne poteze Pekinga, bilo da je riječ o okončavanju vladavine prava u Hong Kongu ili nesurađivanja sa zdravstvenim dužnosnicima tijekom pandemije, rekao je. - SAD razmatra daljnje opcije za odgovor, dodao je.

The Sun je napisao da im je diplomatski izvor rekao sljedeće: - Amerika se dosad suzdržavala - no u nadolazećim danima moglo bi se svašta dogoditi, a najviše ih zanima porijeklo virusa.

Načelnik američkog združenog stožera general Mark J. Milley prošlog je travnja potvrdio da američke obavještajne agencije istražuju je li možda nesreća u laboratoriju u Wuhanu zaslužna za pandemiju koronavirusa. Tada je, međutim, također rekao kako je vjerojatnije da je virus potekao iz prirode.

Amerika već neko vrijeme od Pekinga zahtijeva odgovore na pitanja o porijeklu virusa, a proljetos je Svjetsku zdravstvenu organizaciju optužila da je pomogla zataškati porijeklo virusa tako što se podčinila Komunističkoj partiji Kine.

Izvori iz britanske obavještajne zajednice tvrde da dosad dostupni dokazi sugeriraju da je virus potekao iz divljine.

Službeni London u ponedjeljak je ponovio da je još uvijek zainteresiran za istragu porijekla virusa u Kini, ali da inzistira da ona bude transparentna i znanstveno rigorozna.

Institut za virologiju u Wuhanu državna je istraživačka institucija koja se nalazi pod ingerencijom Kineske akademije znanosti, koja je pak pod strogom kontrolom tamošnje državne vrhuške.

Znanstvena istraživanja u Kini često su povezana s vojskom, koja pak vodi nekoliko internih institucija koje se bave nekim od najnaprednijih projekata u cijeloj Kini.

Jednu od kineskih vakcina protiv covida-19 razvila je upravo vojska, a istraživački tim koji je proizvodi vodio je general Chen Wei. The Telegraph navodi da nije poznato kako se uspostavljaju ovakva partnerstva.

Laboratorij u Wuhanu otvoren je 2015. godine i prvi je kineski laboratorij čije su mogućnosti rukovanja biološki osjetljivim tvarima na četvrtoj razini. To je mnoge stručnjake navelo da se pitaju zna li Kina upravljati opasnim tvarima.

Peking od samog početka izbijanja pandemije koronavirusa odbacuje teze da je ona ikako povezana s istraživanjima u tom laboratoriju.

Dr. Alan Mendoza, izvršni direktor britanskog vanjskopolitičkog think-tanka Henry Jackson Society rekao je za Telegraph da smatra da optužbe na račun Kine koje se tiču pandemije koronavirusa neće nestati. - Tim više jer ne dopuštaju strancima da dođu provesti vlastite istrage. Ljudi zaslužuju znati cijelu istinu o tome što se događalo u laboratoriju u Wuhanu, pojasnio je Mendoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 15:43