DRAMA NA PUČINI

ZAGLAVILI NA KORONAKRUZERU KOJEM NITKO NE DOPUŠTA PRISTAJANJE U LUKU: 'PUSTITE NAS ODAVDE!' Putnici očajavaju, četvero ih preminulo, uvjeti sve teži

 
Kruzer Zaandam u panamskim vodama
 Luis Acosta / AFP

Stotine putnika već danima je zarobljeno na luksuznom kruzeru Zaandam koji pluta u vodama ispred Paname jer ga, zbog koronavirusa, nijedna luka ne želi primiti. Očajni putnici odaslali su dramatični javni apel u kojem mole da ih se pusti na slobodu. Ipak, vlasti to zasad odbijaju, pogotovo jer su dva putnika na brodu pozitivna na koronavirus, a četvero ih je dosad umrlo, iako nije potvrđeno da je smrt nastupila uslijed Covida-19. Vlasnik broda, kompanija Holland America Line, sada radi na operaciji kojom bi se dio zdravih putnika prebacio na sestrinski brod Rotterdam, no neizvjesno je i što će biti s tim brodom, odnosno kada će se putnici moći vratiti kućama.

Stariji i bolesni putnici, kao i članovi posade, strahuju pak da će do daljnjega biti ostavljeni na pučini, piše Guardian. Kruzerska kompanija potvrdila je smrt četiri putnika.

- Na žalost, četvero naših gostiju je preminulo, jedan sinoć, dvoje jučer i jedan prije nekoliko dana. Promatramo putnike i članove posade te one sa simptomima koronavirusa šaljemo u ambulantu. Situacija se komplicira iz dana u dan - izjavio je kapetan broda Jan Smit.

Sve se počelo događati kada su panamske vlasti brodu uskratile dozvolu za prolaz kroz Panamski kanal. Kruzer se namjeravao usidriti u Fort Lauderdaleu na Floridi. Čile i Argentina također su odbili primiti brod koji je 14. ožujka krenuo iz čileanskog Punta Arenasa. Već 22. ožujka na brodu je proglašena karantena.

Traže pomoć američkih vlasti

- Život na brodu ozbiljno se promijenio kada nam je kapetan naložio da ostanemo u svojim kabinama. Ispočetka su nam dostavljali tri topla obroka dnevno, ali sada to više ne rade. Dok smo pokušavali doznati što se događa, nitko nije znao niti bio spreman na činjenicu da je četvero putnika već preminulo. To je jedan od onih trenutaka kada shvatiš ozbiljnost situacije. Držimo se donekle dobro, ali potreslo me kad sam vidio suze u oćima svoje supruge - ispričao je za Guardian jedan od putnika Rick de Pinho.

Putnica Laura Gabaroni Huergo s Floride od prvog dana traži pomoć američkih vlasti. Kaže kako su je vijesti objavljene na brodu u petak dotukle i prestrašile.

CORRECTION - Passengers use binoculars onboard Holland America's cruise ship Zaandam as it entered the Panama City bay to be assisted by the Rotterdam cruise ship with supplies, personnel and COVID-19 testing devices, eight milles off the coast of Panama City, on March 27, 2020. - Four passengers have died aboard a cruise ship carrying scores of people with flu-like symptoms that has been stranded off the Pacific coast of South America for several days, the liner company said Friday. The Zaandam, with 1,800 passengers on board, is currently in Panama's territorial waters, having been prevented from docking in several countries due to coronavirus fears. (Photo by Ivan PISARENKO / AFP) / The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by Ivan Pisarenko has been modified in AFP systems in the following manner: [Ivan Pisarenko] instead of [Luis Acosta]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.
AFP
Putnici na brodu Zaandam

- Nisu nam rekli ništa o tome kada i gdje ćemo ići odavde. Čekamo u nadi da će svi učiniti pravu stvar za zdrave i oboljele putnike - rekla je.

Iako u izolaciji, putnici s vanjskim svijetom, članovima obitelji i prijatelja uspijevaju komunicirati putem WhatsAppa i drugih društvenih mreža, no i tu se pojavljuju problemi radi loše internetske veze.

Putnike se svakodnevno pregledava, a kako bi se mogli prekrcati na brod Rotterdam morat će proći testove na koronavirus. No, redoviti testovi uključuju zdravstvenu provjeru koju ne zadovoljavaju svi oni koji kašlju, imaju temperaturu, glavobolje ili slične probleme, iako oni ne moraju nužno biti povezani s koronavirusom, žale se putnici.

Supruga jednog od 85 članova posade u izolaciji je razvila simptome nalik prehladi i o tome obavijestila posadu.

- Oni koje se uputi u karantenu idu u malenu kabinu od pet četvornih metara, koju dijele s još jednom osobom, gdje dobivaju samo tri komadića kruha i malo žitarica dnevno. Nema dovoljno vode niti svježeg zraka - rekla je.

Guardian je razgovarao i s liječnikom čiji su članovi obitelji na Zaandamu.

'Teška situacija'

- Ostavljeni su na brodu nervozni i u strahu. Nisu stupili na čvrsto tlo već dva tjedna. Moja mama je otprije imala kašalj i iz tog joj je razloga zabranjeno iskrcavanje na drugi brod. Toliko su blizu kopna i moja majka samo želi kući - kazao je liječnik.

Zaandam je samo jedan od barem deset brodova koji su zapeli na svjetskim morima, na kojima je trenutno više od deset tisuća putnika. Kruzerska kompanija Holland America Line rekla je da, kada prekrcaju zdrave putnike, namjeravaju oba broda uputiti prema Fort Lauderdaleu, no na oba broda će putnici i dalje morati biti u izolaciji. No, floridske vlasti tvrde kako zasad nisu primili nikakav službeni zahtjev za privezivanje brodova u Fort Lauderdaleu.

- To je vrlo jezivo. Čekamo razvoj situacije, ali ne vjerujem da će panamske vlasti dozvoliti da djelatnici u Panamskom kanalu uđu na brod kako bi mu pomogli da prođe kanal. Teška situacija - rekao je predstavnik floridskih vlasti Michael Udine.

Kaže da je prije dolaska broda nužno osigurati da putnici s njega neće ugroziti zdravlje stanovnika Južne Floride.

- Podsjećam vas da smo mi već jedno od žarišta epidemije, bolnice su pune pacijenata i manjka nam opreme. Bilo bi nam jako teško osigurati zdravstvenu skrb za potencijalno 1500 novih oboljelih.

Panamske vlasti također su rekle da su već u teškoj situaciji sa 786 zaraženih i 14 mrtvih od Covida-19 te se boje riskirati s ulaskom djelatnika kanala na brod, što je standardna procedura kod prolaska brodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:14