ENIGMA

ZAGONETNI SLUČAJ KAKAV SE U KINI NE PAMTI Svi su opsjednuti misterijem smrti curice (9) koju je odveo tajnoviti par čije su leševe našli u jezeru

43-godišnji Liang i 45-godišnja Xie nagovorili su baku djevojčice da je uzmu sa sobom na put. Nakon nekoliko dana dvojac je pronađen mrtav u jezeru
 Profimedia

Zhang Zixin imala je samo devet godina, šiškice i dugačak crni rep, naočale i bucmasto, slatko lice. Za njom je sedam dana bjesomučno tragalo oko 500 kineskih policajaca i istražitelja, no nisu uspjeli dobiti bitku s vremenom. Njezino mrtvo tijelo pronađeno je ovog vikenda, u Istočnom kineskom moru, u vodama okruga Xiangshan. Na njezinu tijelu nisu pronađeni tragovi nasilja, no policija slučaj ne tretira kao nesreću.

Okolnosti

Uvjereni su da je malena ubijena, i to u izrazito čudnim okolnostima, čiji će detalji možda zauvijek ostati misterij, to više što su njezini otmičari i, kako se sumnja, ubojice, muškarac i žena srednjih godina, također skončali. Par je pronađen utopljen u obližnjem jezeru, odjećom zavezan jedno za drugo, u smrtnom zagrljaju koji je, kako sumnja policija, produkt samoubojstva.

Zixin je posljednji put viđena živa 7. srpnja, oko 20 sati. Nakon toga joj se izgubio trag, a Kina je postala opsjednuta njezinom sudbinom i detaljima njezina slučaja. Počele su kružiti najrazličite priče i teorije zavjere - da su njezini otmičari bili članovi kulta ili da je bila žrtva trgovine ljudima. Policija, koja je na prvi opipljiv trag koji ih je na kraju i doveo do njezina tijela, naišla u srijedu prošlog tjedna, pokušava smiriti ta govorkanja. No, okolnosti njezina nestanka i smrti doista su čudne.

Djevojčica je živjela s bakom i djedom, s očeve strane, u obiteljskoj kući u gradu Hangzhou, udaljenom 150 kilometara od lokacije na kojoj je naposljetku pronađena mrtva. Njezin otac Zhang Jun i majka bili su rastavljeni, i to već godinama, a kako su oboje radili u drugim gradovima, njezini baka i djed su zapravo bili njezini skrbnici.

Bacanje

Noćna mora započela je, iako to zapravo nitko nije ni slutio, 20. lipnja. Tada su sobu u njezinoj kući iznajmili 43-godišnjem muškarcu Liang i 45-godišnjoj ženi Xie. Njih dvoje bili su zajedno od 2005. godine, no nikad se nisu vjenčali. Vodili su, može se zaključiti iz onoga što o njima pišu kineski mediji, iznimno čudan život. Cijelo vrijeme su bili na putu i na prevaru iznuđivali novac od obitelji i prijatelja. No, prije nekoliko mjeseci ponašanje para postalo je još čudnije.

Od travnja pa sve dok nisu oteli malenu djevojčicu, proputovali su 48 gradova u Kini, istodobno se rješavajući svojih osobnih stvari. Poklanjali su ili bacali odjeću i kovčege, sve dok im nije ostalo svega par osnovnih potrepština, te objavljivali sve neobičnije postove na tamošnjim društvenim mrežama. Neki od njih, piše se sada, ukazivali su na to da par potencijalno namjerava počiniti samoubojstvo. Novac koji su stekli prevarama potpuno se istopio. U trenutku smrti, na računu su navodno imali samo 4,6 dolara.

Uglavnom, par je sobu u kući iznajmio 20. lipnja, na period od mjesec dana te kupio kartu za avion. No, navodno su otkazali kartu jer su se “zaljubili” u djevojčicu koja je tamo živjela. U nekoliko su navrata rekli kako im se ona jako sviđa te joj poklanjali igračke. Čak su je bili i pokupili iz škole te govorili da bi je htjeli usvojiti. A onda su se 3. srpnja pojavili i s vrlo konkretnim prijedlogom.

Malenu djevojčicu bi, rekli su baki i djedu, htjeli povesti sa sobom na vjenčanje u Šangaj, gdje bi ona bila djeveruša. Bio bi to svojevrsni izlet, vratili bi se kući 7. srpnja. Prema jednim izvorima njezin otac nije pristao na to, prema drugima nije ni znao za prijedlog, no čini se da je par nekako uspio “obrlatiti” baku i djeda da im dozvole da idući dan, dakle 4. srpnja, povedu djevojčicu sa sobom na put. Bila je to, pokazat će se, kobna greška.

Zhang Jun, 36-godišnji otac djevojčice, tvrdi da je sljedeća tri dana uspijevao biti u kontaktu s Liangom preko kineske popularne društvene platforme, odnosno mreže WeChat. Liang mu je redovito slao poruke. Sve se činilo koliko-toliko “normalno”. Slali su mu fotografije, kako s malenom posjećuju turističke destinacije, i kako ona gleda video na mobitelu u vlaku. Djevojčica je na svim fotografijama i videima koji su mu poslali, a isto tako i u glasovnim porukama, djelovalo opušteno i mirno. Sa smiješkom je odgovarala na Liangova pitanja.

Otac zabrinut

No, otac je postajao sve sumnjičaviji i zabrinutiji. Par je rekao da s njegovom kćeri ide u Šangaj, no slali su mu slike s lokacija koje nisu bile ni blizu njihova navodnog odredišta. Shvatio je da je vrag odnio šalu te je uzeo noćni vlak iz Tianjina, gdje je inače radio i živio, za doma 6. srpnja. Idući dan je čuo svoju kćer, zadnji put, a stvari su zatim počele izgledati još zlokobnije.

Liang je odbio njegovu ponudu da on, njezin otac, dođe do lokacije gdje su se tada nalazili i da pokupi svoju kćer. No, zanimljivo, prihvatio je njegov drugi prijedlog - da im on plati taksi da se vrate. No, tada se Liangov mobitel ugasio i zauvijek zašutio. Djevojčičin otac narednog je dana pohitao na policiju. Fotografija njegove kćeri obišla je cijelu Kinu, a nakon što je policija potvrdila da je u jednom od jezera 8. srpnja pronašla mrtva tijela para koji ju je oteo, Kina se počela pribojavati najgoreg. I to s pravom.

Policija smatra da je neobičan par na neki način odgovoran za smrt djevojčice. Gotovo je sigurno, tvrde, da je umrla od utapljanja, no sumnjaju da je sama pala u vodu. Očevici tvrde kako su je vidjeli u društvu para oko 20 sati 7. srpnja, i to kako je Liang nosi na leđima te su pretpostavili da je bila umorna ili da je zaspala. No, na kasnijim snimkama s nadzornih kamera, a koje su ih “uhvatile” prije nego što su se i sami ubili, par je sam, bez djevojčice.

Policija smatra da su oni odgovorni za njezinu smrt, odnosno da se ona nije nesretnim slučajem utopila, zato što nisu prijavili njezin nestanak. Isto tako, nisu pronađene ni njezine stvari. Pretpostavlja se da su ih se riješili nakon što je umrla. Isključuju i mogućnost da su je pokušali preprodati jer su koristili svoja prava imena te nije bilo nikakvih pokušaja da stupe u kontakt s krijumčarima. Mediji su se, u kaosu informacija koje su se pojavljivale u jeku njezine potrage, raspisali da je djevojčica trebala poslužiti kao “djeveruša”, simbolično kumče, na njihovu zagrobnom vjenčanju.

Policija je nudila nagradu od 2900 dolara za informaciju koja bi dovela do pronalaska djevojčice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:23