ZABIO SE U TRGOVINU

ZAMIJENIO KOČNICU ZA GAS PA UBIO DJEČAKA I STARICU Vozač autobusa (80) je prije nesreće radio po 75 sati tjedno: 'Ignorirao je brojna upozorenja'

 
Nesreća u kojoj se autobus na kat zabio u supermarket
 screenshot Youtube UK News in Pictures

80-godišnji vozač autobusa koji se autobusom na kat zabio u supermarket kad je zamijenio gas za kočnicu i pritom ubio dvoje ljudi, ignorirao je brojna upozorenja i pozive da ne bi trebao toliko raditi, javlja Daily Mail.

Iako je primio 24 pisma upozorenja zbog svoje vožnje, Kailash Chander je ipak bio za volanom i izgubio nadzor nad autobusom te se zabio u supermarketu Sainsburyju.

Pritom je poginulo dvoje ljudi: sedmogodišnji Rowan Fitzgerald, koji je tada bio u autobusu, i 76-godišnja pješakinja Dora Hancox. Ta se nesreća dogodila u listopadu 2015. godine.

Tužiteljstvo navodi da je Chander vozio 'šokantno loše', a tada je imao 77 godina, te da se nesreća dogodila nakon što je vozio po 75 sati u tri uzastopna tjedna.

'Dok je kretao s autobusne stanice, sudatio se sa stražnjim dijelom drugog autobusa koji je čekao u redu ispred njega. Autobus na kat je zatim nastavio opasnom brzinom za tu cestu, a u jednom trenutku je skrenuo s ceste i nastavio voziti po travnatoj površini. Pješaci su trčali kako ih ne bi udatio. Bus se tada sudario s lampom i nekoliko stupova na kojima su bile postavljene zastave te ih je srušio. Čak i nakon sudara je nastavio te se zabio u trgovinu', rečeno je na sudu.

Chander je prije te nesreće već upozoravan na lošu vožnju, a rečeno mu je i da ne vozi kad je umoran.

Prednji dio autobusa je u nesreći jako oštećen, posebno gornji dio, gdje je na prednjem sjedištu sjedio i 7-godišnji Rowan Fitzgerald, koji je poginuo.

Dvoje drugih putnika je teško ozlijeđeno, uključujući i Rowanovog osmogodišnjeg rođaka, a ostali su lakše ozlijeđeni. Mnogi su imali dovoljno sreće pa su uspjeli pobjeći na vrijeme.

Otkriveno je da je nesreću uzrokovala velika pogreška vozača.

'Sudar i smrti koje je uzrokovao su rezultat isključivo opasnog načina na koji je vozač vozio taj autobus. Čini se da Chander nije primijetio da je autobus ostavio u brzini kad je stigao na stanicu. Autobus je krenuo čim je on pustio ručnu kočnicu, a kad je bus krenuo, Chander je nogu postavio na pedalu, no umjesto kočnice je stisnuo gas i tu je autobus nekontrolirano ubrzao. Jedino moguće objašnjenje je to da se zbunio pa nije više znao što radi. Mislio je da mu je noga na kočnici, no zapravo je bila na gasu pa je jako ubrzavao', Tužiteljstvo je reklo na sudu.

Dodaju i da je Chander počeo kočiti tek nekoliko sekundi nakon što se autobus već zaletio u trgovinu.

Sada je optužen za dva slučaja smrti koji su posljedica njegove opasne vožnje, te za to što su dvije osobe teško ozlijeđene. Očekuje se da će suđenje trajati do kraja idućeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:09